Dijksma kan en wil import legbatterij ei niet verbieden
Dijksma kan de import niet verbieden omdat Nederland zich moet houden aan Europese afspraken. De EU heeft handelsafspraken met Oekrae gemaakt, onder meer over eieren.
Nederland heeft tijdens de onderhandelingen als enige Europese land op aangedrongen om dierwelzijn mee te nemen in die afspraken, maar de andere Europese landen waren hierop tegen. Daardoor mag Oekrae een bepaalde hoeveelheid legbatterij eieren naar de EU exporteren.
Handelsrelatie belangrijker
De EU wil de import van legbatterij eieren niet verbieden omdat ze de handelsrelatie tussen Oekrae en de Europese Unie belangrijker vinden dan het relatief kleine aandeel legbatterijen dat vanuit Oekrae naar de EU geporteerd kan worden. Dat bleek dinsdag 10 maart ook weer tijdens een debat tussen Kamerleden en staatssecretaris Sharon Dijksma.
Nederlandse politici gaven eerder deze week aan dat ze het onacceptabel vinden dat eieren uit landen met een lagere dierwelzijnsstandaard op de Europese markt komen. Dijksma sprak daarover afgelopen maandag met de Oekranse minister van Landbouw.
Oneerlijke concurrentie blijft
De Oekranse minister van Landbouw had begrip voor de Nederlandse argumenten en zei dat dierwelzijn in de Oekrae in de toekomst mogelijk een rol zou spelen. Maar nu is het daarvoor nog te vroeg.
Op korte termijn verandert er nog niks. Dus heeft het gesprek tussen Dijksma en Oekrae nog geen nut gehad voor Nederlandse leghennenhouders die slachtoffer zijn van deze vorm van oneerlijke concurrentie.
De staatssecretaris gaf gisteren ook aan dat er door de EU nog nauwelijks Oekrainse legbatterij eieren zijn geporteerd. Dit komt doordat Europese eieren door de sterk gedaalde prijzen relatief goedkoop waren in 2014.