Amerikaanse consument zoekt nutritionele voordelen van vleesproducten
79 procent van deze mensen bevestigen dat ze bij het kopen rekening houden met de nutritionele waarde en de balans van het menu, meldt het Vlaamse Pluimvee Actueel na vertaling van een artikel van The Poultry Site. De perceptie van de nutritionele waarde verschilt wel tussen vlees en gevogelte.
Rund-, varkens- en lamsvlees wordt geassocieerd met nutriten als proteen en ijzer, gevolgd door hun rol in een uitgebalanceerde voeding die veel energie levert. Gevogelteproducten als kip en kalkoen worden eerst geassocieerd met de balans in de voeding en pas daarna met de nutriten die ze leveren en hun bijdrage tot het onderhouden van een gezond gewicht.
Bron van proteen voor het ontwikkelen, onderhouden en herstellen van spieren, vitamine B12 voor het metabolisme en mentale weerbaarheid of ijzer voor een variatie van processen in het lichaam: vlees en gevogelte zijn essentieel in een uitgebalanceerde voeding, zo bevestigt de studie. Dit wordt erkend door de Amerikaanse consumenten.
Prijs en gebruiksvriendelijkheid belangrijker
Toch blijven de prijs en de gebruiksvriendelijkheid belangrijker dan de nutritionele waarde wanneer Amerikanen vlees en gevogelte kopen. De prijs is de grootste uitdaging bij het maken van een gezonde keuze, aldus 75 procent van de ondervraagden. 50 procent van de kopers kiest regelmatig kleinere stukken vlees en 40 procent limiteert dikwijls de porties en de tweede porties.
De studie onderzocht ook de nutritionele voordelen van vlees- en gevogelteproducten. De meeste kopers blijken op zoek te gaan naar proteen in voedsel, waarbij de consumptie van vlees en gevogelte geassocieerd worden met nutriten, energie en het opbouwen van fysieke kracht. De uitdaging die ze zien is hoe sommige stukken die verondersteld worden gezonder te zijn, klaargemaakt moeten worden.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Pluimvee Actueel, The Poultry Site
Beeld: Susan Rexwinkel