Vogelgriepvirus verspreidt zich wereldwijd snel
De agressieve variant kan leiden tot verwoestende uitbraken, die weer leiden tot enorme verliezen voor de pluimvee-industrie, stelt de WHO. Sinds het begin van 2014 zijn bij de Organisation for Animal Health (OIE) 41 H5- en H7-uitbraken gemeld, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).
Hierbij ging het om zeven verschillende virussen in 20 landen in Afrika, Amerika, Azi Australi Europa en het Midden-Oosten. Het hoogpathogene H5N1-vogelgriepvirus, dat sinds 2003 rondgaat in Azien nu endemisch is in verschillende landen, blijft het grootste risico voor de volksgezondheid. Van eind 2003 tot en met januari 2015 zijn er 428 mensen aan de ziekte overleden.
Pluimveebedrijven in de gaten houden
Ondanks het feit dat een deel van de door OIE gemelde uitbraken enkel plaatsvonden bij wilde vogels, benadrukt de WHO de noodzaak om ook pluimveebedrijven nauwlettend in de gaten te houden.
Vooral trekkende watervogels zouden een gevaar vormen. Deze vogels zijn immuun voor de ziekte, maar kunnen de ziekte wel verspreiden naar nieuwe gebieden wanneer ze verschillende continenten aan doen. De trekkende watervogels mengen zich vervolgens in deze landen met lokale wilde vogels en pluimvee, die daardoor worden besmet.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw
Beeld: Ruth van Schriek