Toename van Blackhead bij vleeskuikenouderdieren
Dat blijkt uit een rapport van de Gezondheidsdienst voor Dieren over het derde kwartaal van 2014 dat vrijdag 13 februari werd gepubliceerd (zie afbeelding).
Kippen worden beschouwd als het reservoir van de kalkoenziekte blackhead en hebben er in de regel weinig tot geen last van. In overeenstemming hiermee, toonde de GD reeds in 2011 aan dat circa 87 procent van de legkoppels antistoffen tegen blackhead (Histomonas) heeft zonder noemenswaardige klachten, meldt de GD op haar website.
Tot 50 procent uitval
Blackhead infecties bij kippen verlopen echter niet altijd probleemloos. In de Verenigde Staten zijn uitvalspercentages oplopend tot 50 procent gerapporteerd bij koppels vleeskuikenmoederdieren.
Het is op dit moment niet duidelijk of de verhoogde sterfte in Nederland de getroffen koppels ook daadwerkelijk het gevolg is van blackhead. Om dit te achterhalen zou bij meerdere koppels waarbij blackhead gediagnosticeerd is, alle uitval van twee opeenvolgende dagen twee tot drie keer per productiecyclus moeten worden onderzocht. Tijdens dit onderzoek zou dan moeten worden vastgesteld of de meeste dieren gestorven zijn aan de gevolgen van blackhead of iets anders.
Geen vaccin
Tegenwoordig zijn er geen preventieve of curatieve antihistomonasmiddelen meer voorhanden. Een effectief vaccin is er ook niet. Derhalve dient de preventie van blackhead zich te richten op hygiemaatregelen en het bestrijden van de kleine spoelworm die als tussengastheer fungeert.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren
Beeld: Susan Rexwinkel