Column: Harry Ketels: De kip van OVERmorgen?
Het is nu bijna twee jaar geleden dat er een akkoord kwam tussen het PVE en het CBL over het gaan produceren van een duurzamere vleeskip. Deze moest in 2020 de reguliere kip vervangen in de schappen van de supermarkten. Een goed initiatief om aan te tonen dat de sector wel degelijk bereid is iets te willen doen aan het welzijnsaspect als de consument daar om vraagt.
Maar weet de consument wel wat hij vraagt, weet hij wel wat er al is gebeurd om het welzijn van de dieren te verbeteren, weet hij wel onder welke omstandigheden tegenwoordig een groot deel van de Nederlandse vleeskuikens worden gehouden?
Of is hij getraumatiseerd, blind en scheert alles over n kam wat maar geen ster heeft, alleen maar door de kreet plofkip.
SunBro concept
De kip van morgen is een stap die nodig is, omdat we schijnbaar niet in staat zijn aan de consument te tonen wat de kip van vandaag voorstelt en ik noem dan als voorbeeld het SunBro concept van Paul Grefte waar dan ook die plofkip in zou moeten zitten.
Ook mijn eerste reactie was uitermate kritisch over de uitspraak van de Autoriteit Consumenten Markt (ACM) over de afspraak tussen de partijen. Nu alles overziende denk ik er wat genuanceerder over.
Let wel, het gaat over de afspraak tussen de partijen, die kip van morgen of misschien waren we te snel en moeten we er nog eens goed over nadenken en maken er de kip van overmorgen van. Ik vind dat die er gewoon moet komen, maar wel in een betere context met bestaande duurzame systemen.
Oerwoudvrij ei
Met carnaval voor de deur zou je bijna denken als er wordt gesproken over een oerwoudvrij ei dat iemand een humoristische slogan heeft verzonnen, maar het is wel degelijk serieus een onderdeel van promotie van de opnieuw gepresenteerde GIJS-eieren.
Doordat het voer voor deze dieren gegarandeerd uit Europa komt en later zelfs alleen uit Nederland kunnen we -vind men- hier spreken over een oerwoudvrij ei. Zo zie je maar, laat je fantasie leven en dan heb je kans dat er ineens iets naar boven borrelt ook al stelt het niet zoveel voor, het is maar hoe je het brengt.
Serieuze zaken op de hak nemen
Serieuze zaken worden met carnaval op de hak genomen en daar dacht ik aan toen ik vorige week de ene dag alle bellen hoorde rinkelen door de uitspraak van Bert Bruggink cfo van Rabo Nederland dat de hypotheekrente flink zou gaan stijgen.
Een dag later kwamen de reacties in nagenoeg alle kranten onder andere van Arnoud Boot, financieel hoogleraar, Kroonlid van de SER en voorzitter van de Bankraad van de Nederlandse Bank. Hij zei dat het onzin was wat de heer Bruggink had voorspeld, dat hij volstrekt onjuiste informatie gaf en dat de basisrente zelfs verder zal dalen.
Nu is het het beste in dit soort situaties dat als je wordt geschoren, dat je stil moet zitten. Dat heeft hij dan ook gedaan tot nu toe want we hebben hem niet meer gehoord.
Smerig spel over onze ruggen
Nu zie ik de koppen van de heren Bruggink en Boot al voor me, levensgroot op een carnavalswagen, Boot met een kwade blik naar onderen kijkend naar Bruggink die onder een tafel kruipt.
Maar serieus, wat bezielt Bruggink, wat wil hij nu bereiken, dat we de rente vastzetten, zodat ze de marge nog eens flink kunnen opschroeven, en daardoor hun hypotheekportefeuilles gemakkelijker kunnen verkopen en minder risico lopen?
Is dat waar ze naar toe willen, hun balans ontlasten van onze hypotheken, daar waar ze groot van zijn geworden. Het is een spel, een smerig spel maar wel over onze ruggen.