‘Capaciteit van luchtinlaat en ventilatoren moet exact gelijk zijn’
Dat zei verkoopadviseur Frank Rooijakkers van Vitelia Voeders dinsdag 3 februari tijdens het symposium Kiplekker Topklimaat? van Vitelia Voeders, Inno+ en Arvalis in het Limburgse Oirlo. Allereerst moeten pluimveehouders goed uitrekenen hoeveel kilo er maximaal in een stal komen te zitten.
Daarbij is het een verschil of er bijvoorbeeld reguliere vleeskuikens in een stal komen of traag groeiende. Rooijakkers geeft pluimveehouders de tip om ook eens voor bestaande stallen na te rekenen hoeveel kilo er tegenwoordig maximaal in de stal zit.
Vervolgens is het van belang met welke onderdruk de pluimveehouder wil gaan werken. Rooijakkers gaf het volgende voorbeeld voor een vleeskuikenstal waar de gewenste onderdruk 20 Pascal is.
Wat doet 1 extra lengte ventilator?
- 50.000 dieren x 2 kg x 4 = 400.000 kuub
- 1 extra ventilator = plus 10 procent capaciteit
- Onderdruk van 20 naar 30 Pascal
- 11 ventilatoren min 5 procent capaciteit = 22.000 kuub.
Door de extra ventilator stijgt de onderdruk, daardoor daalt de capaciteit per ventilator en ook de totale capaciteit, terwijl het stroomverbruik stijgt.
Er zijn vleeskluikenhouders die inlaatkleppen met spijkertjes open en dicht doen. Maar Rooijsakkers raadt hen aan om dit te automatiseren en bijvoorbeeld voor drie groepen inlaatventielen te kiezen. Daarbij is het van belang dat de kleppen tegenover elkaar tot dezelfde groep behoren. Ook moeten de kleppen vanaf 30 procent opening synchroon lopen.