‘Andere voersamenstelling levert vermeerderaar 15.000 euro op’
Van Emous heeft in het kader van zijn promotieonderzoek twee experimenten uitgevoerd om na te gaan wat het effect is van verschillende voeders bij vleeskuikenouderdieren op productie en gedrag. Op 6 februari hoopt hij te promoveren aan Wageningen Universiteit, meldt Wageningen UR op haar website.
Tijdens de opfokperiode van 0 tot 22 weken leeftijd kregen de dieren een voer met minder eiwit. Dit voer zorgde voor een andere lichaamssamenstelling met meer vet en minder eiwit op 22 weken leeftijd. In het tweede gedeelte van de legperiode van 45 tot 60 weken leeftijd lag de productie van deze dieren hoger.
Minder stereotiep pikgedrag
Daarnaast gaf het laag eiwitvoer positieve effecten op het gedrag tijdens de opfokperiode. De hennen bleven langer eten en vertoonden minder stereotiep pikgedrag.
Een voer met een hoger energiegehalte tijdens het volwassen leven als vleeskuikenouderdier in de periode van 22 tot 60 weken leeftijd gaf geen positieve effecten in het begin van de legperiode. Maar vanaf 45 weken leeftijd waren er van de groep die het energierijke voer kreeg meer eieren bevrucht.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Wageningen UR
Beeld: Susan Rexwinkel