Verbeterplan voetzoollaesies voor 1 februari insturen
Dit kan via digitaal post versturen op mijn.rvo.nl/voetzoollaesies-bij-vleeskuikens onder direct regelen. Als de score hoger is dan 120 punten, moeten vleeskuikenhouders uiterlijk per 1 maart 2015 een verbeterplan insturen.
Ook moet dan uiterlijk op die datum de bezettingsdichtheid worden verlaagd naar maximaal 39 kilo per vierkante meter voor tenminste de rest van 2015. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.) in de nieuwsbrief vleeskuikens van januari 2015.
Zelf scores bijhouden
RVO.nl gaat vleeskuikenhouders vooraf niet benaderen. Vleeskuikenhouders moeten zelf scores in de gaten houden en tijdig passende maatregelen nemen. De gemiddelde score van 2014 kan een pluimveehouder berekenen over alle afgevoerde koppels in 2014. Een koppel dat is opgezet in 2014 maar pas in 2015 wordt afgevoerd, telt dus niet mee voor de gemiddelde score voor 2014.
Vorig jaar hadden ruim 660 stallen een gemiddelde score van 80 punten, meldt de RVO. Dit betekent dat ruim 30 procent van de stallen niet aan de eisen voldoet. Bij 84 vleeskuikenhouders werd in 174 stallen de bezetting verlaagd naar een maximum van 39 kilo per vierkante meter.
Verder terugzetten
Vleeskuikenhouders waarbij de bezetting al is verlaagd naar maximaal 39 kilo per vierkante meter en die toch nog hogere voetzoolscores halen dan 120 punten, kunnen door de NVWA verplicht worden de bezetting nog verder te verlagen. Dit zijn uitzonderlijke gevallen zegt een controleur van de NVWA.
Het gaat erom dat vleeskuikenhouders ermee bezig gaan en ervoor zorgen dat ze gemiddelde scores halen die onder de 80 punten liggen, zodat het dierenwelzijn niet in het gedrang komt.
Verbeterplan
Vleeskuikenhouders kunnen diverse maatregelen nemen om de voetzoolscores te verbeteren, zoals:
- Sturen op lagere wateropname, door bijvoorbeeld de druk van de nippels lager te zetten.
- Een nieuw drinkwatersysteem monteren, van nippels met lekschaaltjes, waardoor er minder vermorsing van water is.
- Nippels vervangen, waardoor er minder lekkage zal optreden.
- Veranderen van strooiselmateriaal. Strooisel gebruiken dat meer vocht op kan nemen.
- Bijstrooien. Indien zich natte plekken in de stal bevinden onmiddellijk bijstrooien.
- Het stalklimaat aanpassen. Een vleeskuikenhouder kan samen met deskundigen het stalklimaat meten en waar nodig aanpassen.
- De verlichting aanpassen, waardoor de lichtverdeling in de stal wordt verbeterd en er minder plekken komen waar luchtval kan optreden.
Daarnaast zijn er nog andere maatregelen die vleeskuikenhouders kunnen nemen om de voetzoolscores te verlagen.