‘ACM werkt verduurzaming tegen’
De ACM vindt de afspraken over de 'Kip van Morgen' te ver gaan. Vooral het uit de schappen halen van regulier geproduceerde kip. Volgens de ACM ontstaat er daardoor te weinig concurrentie.
De ACM-analyse vinden de drie organisatie een spaak in het wiel van een belangrijk verduurzamingsinitiatief. Bovendien zet dit een rem op andere en toekomstige verduurzamingsinitiatieven.
Wanneer het mededingingsrecht verduurzaming frustreert, staan de Nederlandse en de Europese overheden en politici voor een fundamenteel vraagstuk: timmeren we alles vast in onwerkbare wetgeving, wachten we nog jaren af totdat alle consumenten om duurzaamheid vragen, of bieden we het bedrijfsleven samen met maatschappelijke organisaties de ruimte om verduurzaming stapsgewijs, gezamenlijk en in ketenverband op te pakken?
Ketenaanpak cruciaal
In de voedingsmiddelenketen wordt geruime tijd hard gewerkt aan verduurzaming van grondstof- en productstromen. Een ketenaanpak is hierbij cruciaal: van boer tot bord wordt steeds duurzamer geproduceerd en gedistribueerd.
Hiertoe is een veelheid van instrumenten nuttig, en dient het volledige spectrum tussen wetgeving enerzijds en individuele zelfregulering anderzijds benut te worden.
Collectieve, pre-competitieve afspraken om productaanbod stapsgewijs te verduurzamen, zijn nodig om de markt in beweging te krijgen, en het first mover disadvantage weg te nemen, meldt LTO Nederland op haar website.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: LTO Nederland
Beeld: Susan Rexwinkel