Directe schade vogelgriep ligt tussen 49 en 56 miljoen euro
LEI Wageningen UR maakte ook een indicatieve verdeling van de schade van de vogelgriep (in miljoen euro). Daaruit blijkt dat de geschatte schade door de vogelgriep vooral voor rekening komt van de vleessector. In de legsector is de schade aanzienlijk lager.
In 2003 bedroeg de totale directe schade zo'n 300 miljoen euro. Toen werden veel pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei getroffen en werd de helft van de Nederlandse leghennen geruimd. In totaal werden er in dat jaar 30 miljoen van de 100 miljoen kippen geruimd.
De berekening heeft betrekking op de directe schade van de ruimingen en maatregelen om de ziekte te bestrijden, meldt LEI Wageningen UR op haar website. Deze schade is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- Bestrijdingskosten en ruimingen van besmette bedrijven
- Schade van twee perioden met een algemeen vervoersverbod (standstill)
- Schade voor kuikenbroederijen en vermeerderaars door vervoersverbod van eendagskuikens
- Schade fokbedrijven door vervoersbeperkingen en exportbelemmeringen
- Kosten van beperkingen bij compartimentering
- Suboptimale ketenplanning in de pluimveevleessector
- Kosten van een op een transport voor veevoerfabrikanten en eierpakstations
- Afwaarderen van broedeieren door grenssluitingen derde landen
- Lagere opbrengstprijzen voor pluimveevlees door grenssluitingen derde landen
- In de komende weken en maanden is er nog sprake van zogenaamde gevolgschade. Deze schade heeft vooral betrekking op lagere opbrengstprijzen voor pluimveevlees, omdat veel landen buiten de EU hun markt voor drie maanden gesloten houden.
Vervoersverbod
Na de uitbraak van hoogpathogene H5N8 vogelgriep werd op meerdere pluimveebedrijven in Nederland pluimvee geruimd. De uitbraak leidde tot:
- Een vervoersverbod van zondag 16 november tot en met dinsdag 19 november 18.00 uur.
- Een vervoersverbod van donderdag 20 november tot en met 23 november.
- Compartimentering en een verbod op het afleveren van eendagskuikens vanaf zondag 23 november tot en met 3 december.
Vanaf 4 december zijn de regels verder versoepeld en ingaande 15 december was vervoer van eendagskuikens weer mogelijk. Op 22 januari zijn alle beperkende maatregelen in verband met de uitbraak van vogelgriep opgeheven. Uitzondering hierop is de ophokplicht voor pluimvee, deze maatregel blijft voorlopig van kracht.
Gevolgschade
In de komende weken en maanden is er nog sprake van zogenaamde gevolgschade. Deze schade heeft vooral betrekking op lagere opbrengstprijzen voor pluimveevlees, omdat veel landen buiten de EU hun markt voor 3 maanden gesloten houden.
Indirecte schade
Naast directe schade en gevolgschade is er ook veel indirecte schade door de vogelgriep. Personeel van laad- en entploegen kon bijvoorbeeld dagenlang niet werken vanwege het algehele vervoersverbod in Nederland. Voor chauffeurs en ander personeel van broederijen en slachterijen was er ook dagelang minder werk, vanwege de maatregelen. Zo zijn er nog talloze voorbeelden van bedrijven die indirecte schade ondervonden door de vogelgriep. De indirecte schade berekende het LEI niet.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: LEI Wageningen UR
Beeld: Ellen Meinen