Hele snavels: ‘Voorkomen van stress een must’
Dat vertelden Janne van Rooij, productmanager van Ter Heerdt en Ton van Welie, stagiair bij Vitelia Voeders gisteravond tijdens de bijeenkomst het feest van hele snavels van Vitelia Voeders in Duiven.
Vanaf 1 september 2018 is het in Nederland niet langer toegestaan om snavelbehandeling toe te passen. De Duitse deelstaten Mecklenburg Vorpommern en Niedersachsen willen dit verbod zelfs al op 1 januari 2017 in laten gaan. Er bestaat de mogelijkheid dat andere Duitse deelstaten Mecklenburg Vorpommern en Niedersachsen volgen, zodat Nederlandse eieren die naar Duitsland gaan hier ook aan moeten voldoen vanaf 1 januari 2017.
Ton van Welie deed het afgelopen halfjaar voor Vitelia Voeders onderzoek naar hele snavels. Gisteravond presenteerden Janne van Rooij, die al langer onderzoek doet naar hele snavels, en Ton hun bevindingen.
Diverse vormen van pikkerij
Een kip heeft dan een iets langere, maar vooral veel scherpere snavel. Hiermee kunnen ze verwondingen aanrichten die meer impact hebben dan met een behandelde snavel.
Er zijn diverse vormen van pikkerij, een aantal zoals onderhoud van het verenkleed en zacht verenpikken zijn natuurlijk gedrag. Maar dit moet niet ontaarden in schade aan de dieren.
Er zijn een drietal piekmomenten in de dag waar hennen meer pikgedrag vertonen. Na het aangaan van het licht, halverwege de dag en aan het einde. Dit was ook duidelijk terug te zien op het filmmateriaal, wat Ton tijdens zijn stage gemaakt had en nu liet zien.
35-tal factoren
Er zijn een 35-tal factoren die van invloed zijn op pikkerij. Deze factoren moeten allemaal zo optimaal mogelijk zijn om de pikkerij beperkt te houden. Het voorkomen van stress is hierbij een must. Stress legt de aanmaak van serotonine lam. Serotonine is een belangrijke zenuwboodschapper voor tal van interne factoren van de kip.
Ton deed ook onderzoek naar selectief vreetgedrag en vermorsing van voer. Hij kon op de geteste praktijkbedrijven hierin geen verschil aantonen tussen behandelde en onbehandelde dieren.
15 procent uitval
Schades van hele snavels zitten hoofdzakelijk in een aangetast verenkleed en extra uitval. Voor een bedrijf van 50.000 leghennen zal deze schade afhankelijk van de uitval tussen de 26.000 en 85.000 euro per koppel uitkomen. Als de uitval 15 procent bedraagt is de schade 85.000 euro, berekende Ton.
Voorkomen van stress en daarmee voorkomen van pikkerij is daarom een must. Pluimveehouders die zich goed voorbereid hebben op deze maatregel kunnen een voorsprong opbouwen ten opzichte van hun Europese concurrenten die de kennis na 2018 nog moeten vergaren.
Er zijn zelfs geluiden dat enkele Duitse supermarkten, die voorop willen lopen, al in 2016 eieren willen kopen van hennen met hele snavels.