ACM: ‘Afspraken over Kip van Morgen zijn illegaal’
Het project Kip van Morgen zou niet in aanmerking komen voor vrijstelling van het kartelverbod. Consumenten zijn namelijk duurder uit, blijkt volgens boerderij.nl uit een analyse van de kartelwaakhond.
De Kip van Morgen werd twee jaar geleden gelanceerd. Vleeskuikens die in Nederlandse supermarkten terechtkomen, krijgen een diervriendelijker leven, zo spraken supermarktkoepel CBL, pluimveehouders en slachterijen met elkaar af.
Sectorbrede aanpak onnodig
Volgens boerderij.nl plaatst de ACM ook vraagtekens bij de noodzaak van deze sectorbrede afspraak. Er is sowiewo veel dynamiek in de markt op het gebied van verduurzaming, citeert boerderij.nl uit het nog niet gepubliceerde rapport. Met andere woorden: ook zonder afspraken werkt de pluimveehouderij al aan verbetering.
Bang dat de consument straks niets meer te kiezen heeft, is de kartelwaakhond niet. Consumenten kunnen voor gangbaar vlees (plofkip, red.) terecht bij poeliers, slagers en ambulante handel, citeert boerderij.nl. Ook blijft er concurrentie van kippenvlees dat aan nog strengere welzijnseisen voldoet lees: biologisch vlees.
Volgens de afspraken uit 2014 zal het deel van de vleeskuikenhouderij dat voor Nederlandse supermarkten produceert, omschakelen naar een nieuw, trager groeiend ras. Uiterlijk in 2020 moet al het kippenvlees dat in de Nederlandse supermarkten ligt van dit ras afkomstig zijn.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Boerderij.nl
Beeld: Susan Rexwinkel