Wetenschapper: ‘Aanvoer eendagskuikens had gekund’
Stegeman is gespecialiseerd in dierziekten en doet sinds 2000 al onderzoek naar vogelgriep. Hij is als voorzitter van de Deskundigengroepen Dierziekten een belangrijke adviseur voor de overheid bij de bestrijding van vogelgriep. Stegeman geeft veterinaire adviezen waarna beleidsmakers de afweging moeten maken tussen de veterinaire, economische en maatschappelijke belangen.
Nu moesten miljoenen gezonde eendagskuikens worden gedood omdat pluimveehouders hun stallen niet mochten herbevolken tijdens het vogelgriep regime. Hier ondervinden broederijen, pluimveehouders en slachterijen veel hinder van.
Enkele verbeterpunten indienen
Stegeman adviseert de belangenbehartigers om in een rustige tijd, nu bijvoorbeeld, met de overheid om tafel te gaan om de vogelgriep maatregelen te evalueren. In tijden van crisis gaat de overheid haar beleid niet aanpassen. De sector moet in een rustige tijd met een paar, bijvoorbeeld vijf verbeterpunten komen, geen honderden, en die voorleggen aan de overheid, zodat dat in de toekomst anders kan.
De aanwezige vleeskuikenhouders waren het roerend met Stegeman eens. Jan Verhoijsen, vakgroepvoorzitter vleeskuikens LTO Nederland: Tijdens het vogelgriepregime heb ik bij het ministerie van Economische Zaken (EZ) al gepleit om de aanvoer van eendagskuikens toe te staan en dus een twee sporenbeleid. Maar voor EZ was dit absoluut onbespreekbaar.
Ik heb aan Christianne Bruschke, deChief Veterinary Officer van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatiegevraagd of er ooit vogelgriep was vastgesteld bij vleeskuikens. Bruschke zei toen dat ze dat in haar carrie in de landbouwpolitiek nog niet had meegemaakt. Daarom ben ik nog steeds ontstemd over het vervoersverbod voor eendagskuikens, vertelt Verhoijsen. Bruschke is de hoogste veterinair ambtenaar van Nederland en een invloedrijk persoon binnen de besluitvorming van EZ.