‘Voervoorlichter mag stal nog niet in’
In de regelgeving staat dat alleen mensen die strikt noodzakelijk zijn een pluimveestal mogen betreden. Mensen die niet perse in een stal hoeven te zijn, mogen tijdens het vogelgriepregime geen stal betreden, licht Spieker toe. Monteurs mogen indien nodig dus ook een stal betreden.
Bij pluimveehouders is er veel onduidelijk wat betreft de regels voor bedrijfsbezoeken. Volgens Spieker zijn de regels duidelijk, maar is er alleen onduidelijkheid over de interpretatie. Daarom houden adviseurs van pluimveehouders zich soms niet aan de regels. Zo is een adviseur van een broederij onlangs wel in de stal geweest van een leghennenhouder in Noord Nederland.
IKB niet NVWA wel
Medewerkers van private instellingen zoals KAT of IKB mogen ook de stal niet in, zegt Spieker. Als het strikt noodzakelijk is, als de dieren bijvoorbeeld ziekteverschijnselen vertonen, mogen medewerkers van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) en GD (Gezondheidsdienst voor Dieren) een stal wel betreden.
Spieker begrijpt dat de maatregelen in de praktijk tot irritaties kunnen leiden. Maar de maatregelen zijn niet zonder reden. Ze zijn bedacht om verspreiding van het virus te voorkomen en risicos dus te minimaliseren, vertelt Spieker. Als de situatie rustig blijft, kijkt het Ministerie van Economische Zaken (EZ) naar afbouw van maatregelen.
EZ beslist over de maatregelen, maar houdt hierover nauw contact met de sector (NOP, NVP, Nepluvi, enzovoorts). Avined is hierbij een belangrijke tussenschakel.
Discussie voeren
De maatregelen zijn nu in een afbouwfase. Spieker vindt dat er binnenkort discussie gevoerd moet worden over de maatregelen tussen bestuurders van de pluimveesector en de overheid. We moeten kijken wat we beter kunnen doen om nog minder risico te lopen op een uitbraak van vogelgriep, verklaart hij.
Spieker weet niet of een voervoorlichter wel of niet een voorportaal van een stal mag betreden om de dieren door een raam te bekijken.