‘Onderzoek maïs altijd op mycotoxines’
Mycotoxines zijn giftige stoffen die geproduceerd worden door schimmels en kunnen voorkomen in veevoer. Daardoor kunnen ze pluimvee gevoeliger maken voor ernstige darmaandoeningen, zoals coccidiose of necrotische enteritis. Ook wanneer mycotoxines in lage hoeveelheden in het voer zitten.
Beschadiging darmwand
Wanneer grenswaarden worden overschreden, leidt dit tot een beschadiging van de darmwand en dus tot een verzwakking van het immuunsysteem, bij varkens. Dit kan groeiachterstanden van 10 tot 15 procent veroorzaken, vertelde Fink-Gremmels in november 2014 tegen een groep van 100 Duitse varkenshouders en adviseurs.
Bij ma die in 2014 is geoogst, zijn DON waardes tot 60.000 Parts per billion (ppb, delen per miljard) vastgesteld en ZEA waards van 30.000 ppb, terwijl de grenswaardes beduidend lager liggen.
Deze bedragen 900 ppb DON en 100 ppb ZEA en 250 ppb ZEA voor biggen van zeugen en vleesvarkens. De gevonden DON waardes zijn dus ruim 65 keer zo hoog dan is toegestaan en die voor ZEA zijn 300 en 120 keer zo hoog.
Maximale gehaltes te hoog
De Belgische onderzoeker Gunther Antonissen van de Universiteit Gent vertelde in april 2014 bovendien dat de maximale niveaus die de EU heeft opgesteld voor mycotoxines in voer onvoldoende zijn om alle nadelige effecten te voorkomen.
We zagen tijdens praktijkonderzoek bij veilige niveaus ook problemen. Dit zijn vaak indirecte effecten van mycotoxines, die een pluimveehouder veel geld kosten. Doordat het afweersysteem van pluimvee afneemt, bestaat de kans dat entingen, zoals NCD niet worden opgenomen, zei Antonissen toen.
Het is niet altijd zo dat coccidiose of salmonella wordt veroorzaakt door besmet voer. Maar nutritionisten en dierenartsen moeten hier wel alert op zijn want dieren zijn ook gevoelig voor mycotoxines die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in het mengvoer en dit verslechterd de technische resultaten, vertelde de onderzoeker.
Vochtige en warme bloeiperiode
De goede maoogst van 2014 wordt gekenmerkt door verhoogde gehaltes aan mycotoxinen. Dat blijkt uit onderzoek dat het Belgische BEMEFA, de beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten, en het eveneens Belgische Synagra, de beroepsvereniging van graanhandelaars, hebben uitgevoerd.
De hogere gehaltes mycotoxines komen volgens de sector door het vochtige en warme weer tijdens de bloeiperiode. De analyseresultaten tonen dit jaar verhoogde waarden aan voor DON en ZEA. Nu ma relatief goedkoper is dan tarwe, is het oppassen dat in het mengvoer aanbevolen richtwaarden niet overschreden worden. Een regelmatige monitoring is dus aanbevolen, vertelt Yvan Dejaegher, directeur van Bemefa.
Stop opzoeken grenzen in veevoersector
Roel Robbertsen, voorzitter van SecureFeed, vindt dat de veevoedersector moet stoppen met opzoeken van grenzen in veevoer. Bovendien moet de sector af van 'de afvinkmentaliteit in de diervoedersector'. Pluimveeweb.nl berichte hier eerder deze week over in het artikel Veevoersector moet stoppen met opzoeken van grenzen'.