POR-regeling open van 5 tot 30 januari 2015
Een loting bepaalt daarna of varkens- en pluimveehouders daadwerkelijk deel kunnen nemen aan de regeling. Een maximum van 121.622 varkens- en 1.200.000 pluimvee-eenheden komt in aanmerking voor de regeling. Omgerekend gaat dit om een maximaal 1,2 miljoen leghennen, 2,5 miljoen vleeskuikens of 810.000 vleeskuikenouderdieren.
Een veehouder krijgt ontheffing voor 50 procent van de dierrechten die voor de uitbreiding nodig zijn, op voorwaarde dat alle bedrijfsoverschot aan mest wordt verwerkt, tot een maximum van 2.500 varkenseenheden of 20.000 pluimvee-eenheden per ontheffing. De ontheffing geldt tot 31-12-2017, schrijft Hoeve Advies op haar website.
De procedure en voorwaarden in het kort:
- De aanvraag voor ontheffing kan worden ingediend in de periode van 5 januari 2015, 9:00 uur, tot 30 januari 2015, 17:00 uur. Een aanvraag die niet compleet is moet uiterlijk op 13 februari 2015 compleet zijn.
- De minister verdeelt het aantal beschikbare pluimvee-eenheden op volgorde van rangschikking. Aanvragen voor MDV-stallen hebben voorrang. Wordt de regeling overschreven, dan wordt er geloot.
- De varkens- of pluimvee-eenheden die vereist zijn voor de uitbreiding moeten uiterlijk op 31 december 2015 verworven zijn.
- De uitbreiding moet tussen 28 september 2011 en 31 december 2015 gerealiseerd zijn.
- Het volledige fosfaatoverschot van het bedrijf moet worden verwerkt. Om aan de verwerkingsplicht te voldoen zijn VVOs niet toegestaan.
- De ontheffing is niet overdraagbaar.
- De ontheffing wordt verleend tot en met 31 december 2017.
Indienen aanvraag
De aanvraag kan uitsluitend op elektronische wijze ingediend worden viamijn.rvo.nl.Bij de aanvraag dient in ieder geval de omvang van de beoogde of gerealiseerde uitbreiding, uitgedrukt in varkens- en/of pluimvee-eenheden, vermeld te worden alsmede het aantal varkens- en/of pluimveerechten waarvoor men een ontheffing aanvraagt.
Indien de varkens of het pluimvee waarop de uitbreiding betrekking heeft worden gehouden in een integraal duurzame stal, dient de aanvraag vergezeld te gaan van stukken waaruit blijkt dat een voorlopig of definitief stalcertificaat is afgegeven in het kader van de Maatlat Duurzame Veehouderij.
Indien de uitbreiding van het aantal dieren waarvoor een ontheffing wordt aangevraagd gerealiseerd is of gaat worden in een duurzame stal waarvoor een definitieve subsidiebeschikking in het kader van de IDS (Integraal Duurzame Stallen) is afgegeven, dan dient de aanvrager dit bij de aanvraag aan te geven. De stukken die betrekking hebben op de definitieve subsidiebeschikking zijn al geregistreerd bij RVO.nl en hoeven om die reden niet afzonderlijk nog eens te worden meegezonden.
Plafonds worden overschreden
De verwachting is dat met het aantal aanvragen dat in deze periode zal worden ingediend de respectievelijke plafonds voor de varkens- en pluimveehouderij zullen worden bereikt. Mocht dit voor n van beide of beide plafonds niet het geval zijn, dan bestaat de mogelijkheid van een tweede openstelling.
Een ontheffing kan worden aangevraagd door iedere landbouwer die voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld in deze regeling. Per bedrijf waarop een productierecht rust kan maximaal n aanvraag voor varkenseenheden en n aanvraag voor pluimvee-eenheden worden ingediend.
Meer informatie
Meer informatie over de regeling is te lezen op de website van Hoeve Advies enopmijn.rvo.nl, waar een varkens- of pluimveehouder rechts op de pagina onder het tabblad direct regelen zijn/haar aanvraag in kunt dienen.
De tekst van de regeling isgepubliceerdin de Staatscourant van 16 december jl.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Hoeve Advies
Beeld: Ellen Meinen