950.000 euro naar geruimde bedrijven
Alleen de waarde van de geruimde dieren is vergoed aan de pluimveehouders. De vervolgschade komt voor rekening van de getroffen pluimveehouders. De rente en aflossing op de bedrijven loopt bijvoorbeeld gewoon door ondanks dat er geen dieren zitten.
Al het geld is afkomstig uit het Diergezondheidsfonds. Alle pluimveehouders in Nederland zijn verplicht jaarlijks mee te betalen aan dit fonds. Bij uitbraken van vogelgriep en NCD wordt het geld uit het fonds gebruikt voor schadevergoeding voor de getroffen bedrijven.
Sector betaalt
Het ministerie van Economische Zaken (EZ) betaalde niet mee aan de schade. EZ zou pas meebetalen als de totale schade van de vogelgriep hoger dan 24 miljoen euro zou worden. Alle kosten die daar boven zouden liggen, worden dan betaald door EZ. Dit is afgesproken tussen EZ en de pluimveesector (NOP en NVP). EZ betaalt wel een deel van de extra kosten die gemaakt zijn bij de bestrijding van de uitbraken.
Zondag 16 november 2014 werd er hoogpathogene vogelgriep vastgesteld in Hekendorp. Daarna volgden er ook uitbraken in Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude. Bovendien werden er vier bedrijven preventief geruimd. Naderhand bleek dat n van die vier bedrijven daadwerkelijk besmet was met vogelgriep. In het totaal werden er ongeveer 322.500 kippen en ongeveer 22.500 vleeseenden geruimd.
Ook voor vermeerderaars
Het Diergezondheidsfonds is ook opengesteld voor broederijen en vermeerderaars. Die hebben ook veel schade geleden vanwege de vogelgriep uitbraken en kunnen hun schade nog tot en met 31 januari 2015 melden.