‘Verbeek wil groeien om volledige capaciteit van broederij te benutten’
Verbeek nam in 2011 de nieuwe broederij in Zeewolde in gebruik en kan hier 30 miljoen eendagskuikens per jaar uitbroeden. Vorig jaar benutte Verbeek ruim tweederde deel van de capaciteit, wat neer komt op ruim 20 miljoen eendagskuikens.
Vandaag werd bekend dat Groupe Grimaud, hoofdaandeelhouder van Novogen sinds 22 december een minderheidsaandeel heeft in Verbeek. Het Franse fokbedrijf nam een gedeelte van de aandelen over van AgruniekRijnvallei en is nu samen met de mengvoerfabrikant eigenaar van Verbeek. De Nederlandse legbroederij wil verder groeien in het buitenland en krijgt hiervoor nu meer mogelijkheden.
Nederlandse markt krimpt
In het verleden vroeg de Nederlandse markt om 27 eendagskuikens, maar door de crisis in de legsector worden hennen langer aangehouden en daalde dit aantal naar om en nabij de 22 miljoen, vertelt Brus. De algemeen directeur verwacht dat dit opzetaantal in Nederland stabiel blijft mede doordat hennen ook langer aangehouden kunnen worden omdat het genetisch potentieel stijgt.
Verbeek heeft een stabiel aandeel van 38 procent in Nederland, beweert de directeur. Dit zou neerkomen op 8,4 miljoen kuikens per jaar en betekenen dat de broederij nog 21,6 miljoen kuikens in het buitenland af moet zetten om de volledige capaciteit te benutten.
Belangrijke distibuteur
Verbeek is voor Novogen de belangrijkste distributeur van Novogen producten in Europa en heeft exclusieve rechten om eendagskuikens en hennen te mogen leveren in Nederland, Belgi Duitsland en Polen. In Duitsland broedt Die Bio Bruterei uit het Noord-Duitse Finkental ook biologische Novogen eendagskuikens voor de legsector maar voor de rest mag alleen Verbeek Novogen kuikens en hennen leveren in deze vier landen.
Verbeek levert daarnaast ook kuikens aan klanten in Oekrae, Italien Spanje. Verbeek wil in het buitenland verder groeien en investeert daarom in marketing, sales en after sales. Novogen hoeft in de landen waar wij actief zijn geen marketing en salesmensen in dienst te nemen en kan zich daardoor richten op de genetica. Dit biedt voor beide partijen voordelen, verklaart Brus.
Jaarrond vol
In Nederland zijn er jaarrond pieken in de legsector. Veel leghennenhouders willen na de zomer hennen ontvangen. In het buitenland zien we andere pieken en wij streven jaarrond naar een volle broederij daarom biedt deze samenwerking ons veel voordelen, vertelt de directeur.
Als we jaarrond kuikens kunnen leveren, hoeven we geen broedeieren meer in de consumptie te doen. Zo voorkomen we faalkosten in de keten en dat is voordelig voor de hele keten, vertelt Brus. Verbeek gaat proberen met grote legbedrijven lange termijn afspraken te maken en zodoende de broederij jaarrond vol te plannen.
Ook kunnen we in het buitenland ook nieuwe inzichten opdoen en hiervan leren. We hebben ook al Nederlandse leghennenhouders meegenomen naar het buitenland en die kunnen profiteren van de inzichten die ze daar hebben opgedaan. Bovendien is Novogen buiten Europa ook in meerdere landen actief en krijgt Verbeek na de krachtenbundeling ook meer kansen om buiten Europa kuikens te leveren.
Richten op kerntaken
Verbeek heeft het in de huidige lastige markt financieel niet makkelijk, vertelt Brus. Lage eierprijzen en de hevige concurrentie spelen ook ons bedrijf parten. Dit een reden om opnieuw heel kritisch naar het bedrijf te kijken om te zien waar wij nog efficiter kunnen werken.
Verbeek gaat zich nu richten op kerntaken, namelijk handel in broedeieren en het leveren van eendagskuikens en hennen. Per 1 januari 2015 wordt afscheid genomen van de eigen dierenartsenpraktijk en wordt er een samenwerking aangegaan met de dierenartsenpraktijken AviVet en DAP Ysselsteyn.
Transport uitbesteden
Bovendien wordt per 1 januari het transport volledig uitbesteed aan Soetendaal Agrologistics. Dit bedrijf van voormalig teamleider transport, Bertus Soetendaal neemt ook alle tranportmiddelen en personeel van Verbeek over.
Brus: Wij zijn er van overtuigd dat we door samenwerking met professionele partners de gewenste kwaliteit kunnen leveren tegen lagere kosten. Simpelweg omdat deze activiteiten voor deze partijen hun core business zijn. Een transportbedrijf kan bijvoorbeeld ook transport voor derden inplannen. Bovendien worden we hiermee flexibeler.
Na de reorganisatie heeft Verbeek straks 75 tot 80 FTE in dienst. Twee jaar geleden waren dit nog 125 FTE.
Gunstig voor de hele legsector
Brus noemt de komst en opmars van Novogen goed voor de hele legsector. Voorheen waren er twee partijen actief en nu kan een pluimveehouder een derde ras kiezen. Die concurrentie maakt alle partijen scherp en zet aan tot innovatie en dat is goed voor een pluimveehouder.
De directeur ziet voldoende groeikansen voor het ras. Novogen luistert goed naar klantwensen en zet deze om in genetica. De Novogen hen is rustig, vitaal en makkelijk te managen. De Fransen fokken hierop vanwege het ingrepenbesluit.
Verbeek loopt volgens Brus voorop in bio-opfok. Hierin hebben wij de afgelopen jaren volop ervaring opgedaan met het houden van hennen met onbehandelde snavels. Deze ervaring komt ons, in combinatie met het rustigere karakter van de Novogen-hennen, heel goed van pas als de reguliere pluimveehouderij de stap zet naar onbehandelde snavels.