Eierprijzen in de lift, vleeskuikenhouder krijgt het zwaar
Leghennenbedrijven komen uit een diep dal, maar schrijven nu, gemiddeld genomen, weer zwarte cijfers. Het inkomen van een leghennenhouder, omgerekend naar arbeidsjaareenheden (AJE), oftewel 2.000 uur werk, was 27.000 euro. Vleeskuikenhouders hebben een uitzonderlijk goed jaar gehad, met een jaarinkomen van 87.000 euro.
Legsector
De legsector heeft in 2011 en 2013 slechte jaren gehad. Ook in het eerste gedeelte van 2014 kampten leghenennhouders met te lage eierprijzen. Later dit jaar is de opwaartse lijn ingezet en pluimvee-econoom Peter van Horne van het LEI verwacht dat deze lijn voorlopig doorzet. De opbrengstprijzen zitten in de lift, terwijl voerkosten laag blijven. Daarbij is de markt niet echt verstoord door de uitbraken van vogelgriep.
Vleessector
De situatie voor de vleeskuikenssector is anders. Die mag terugkijken op een aantal goede jaren en een uitzonderlijk 2014. Maar de laatste weken is de prijs omlaag gegaan en Van Horne voorziet dat 2015 een moeilijk jaar kan worden door de gevolgen van de vogelgriep.
Veel landen buiten de EU hebben hun grenzen voor zeker drie maanden gesloten voor Nederlands pluimveevlees. Zodra die weer opengaan moet Nederland die markt weer terugveroveren op de leveranciers die onze plaats hebben ingenomen en het middel daarvoor is lagere prijzen.Een voordeel hierbij is dat vleeskuikenbedrijven in de afgelopen jaren een goede buffer hebben kunnen opbouwen.