Graanmarkt blijft onrustig
Agrifirm meldt in haar wekelijkse update dat vorige week woensdag het WASDE rapport van het Ministerie van Landbouw verscheen. Volgens de voerfabrikant bracht het maandelijkse rapport geen grote veranderingen met zich mee en was in grote lijnen conform de verwachtingen.
Geen exportbeperkingen
Afgelopen week waren er geruchten dat Rusland exportbeperkingen zou invoeren om zelf een flinke strategische voorraad aan te houden. Op woensdag was er de mededeling van de Russische regering dat het land geen extra exportbeperkingen gaat nemen omdat er meer dan genoeg tarwe in voorraad is.
Er was ook ander nieuws wat van invloed is voor de graannoteringen:
- De omstandigheden voor de wintergranen in de VS zijn verbeterd door hogere temperaturen na een periode van strenge vorst met sneeuw.
- De weersomstandigheden in Rusland en Oekrae zijn duidelijk verbeterd zodat er nog geen sprake is van het gevreesde uitwinteren.
- In Australien Argentinizijn de omstandigheden verre van ideaal en is het afwachten wat voor invloed dit zal hebben op zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de tarweoogst.
- Frankrijk meldt een toename van et areaal wintertarwe van 2 procent wat vooral ten koste gaat van het areaal koolzaad.
- De graanexport van Europa was de afgelopen week duidelijk lager dan de tendens van de laatste maanden.
Geen grote schommelingen
Voor dit jaar zijn er geen grote schommelingen meer te verwachten. De markt wacht met spanning af welke kant de prijzen opgaan in januari volgend jaar. Na een daling begin deze week op de fysieke markt stegen de graannoteringen op vrijdag. Per saldo stegen de noteringen voor directe levering deze week voor tarwe en ma met 2 en gerst met 1 euro/ton. Voor de leveringen op termijn stegen de noteringen voor tarwe met 2 euro/ton en daalden de gerstnoteringen met 1 euro/ton. De manoteringen voor levering op termijn bleven gelijk.
Ook voor soja was het WASDE rapport weinig verrassend. De productie werd met 700.000 ton verhoogd maar door een grotere export en een iets hoger verbruik daalden de voorraden licht.
Door de positieve oogstverwachtingen in Zuid-Amerika stonden de sojanoteringen aanvankelijk onder druk. Later trokken de noteringen weer aan door toenemende vraag naar sojabonen door China.
Op de fysieke markt stegen deze week de soja- en raapnoteringen voor directe levering met respectievelijk 5 en 11 euro/ton. Voor de leveringen op termijn noteerde soja 10 euro/ton hoger en raap noteerde een plus van 6 euro/ton.
Tekst: Ruben van Boekel