Landen willen Europese aanpak dierenwelzijn
Gisteren organiseerde Dijksma de top met als doel om samen met haar Duitse en Deense collegas Schmidt en Jgensen dierenwelzijn in Europa blijvend te verbeteren. Zo spraken de drie onder meer over dierenwelzijns-eisen bij transport, ingrepen bij pluimvee en varkens, antibioticareductie en innovatieve stalconcepten die zijn ingericht om het welzijn van dieren optimaal te borgen.
Dijksma: Het is terecht dat er veel aandacht is voor het welzijn van onze dieren. En Nederland loopt daarin voorop. Dierenwelzijn houdt echter niet op bij de grens. Een Europese aanpak voorkomt meer onnodige welzijnsproblemen en crert tegelijk een gelijk speelveld.
Maatregelen transport
Zo pleiten de drie landen ervoor dat de reistijd voor slachtdieren binnen Europa terug moet van tijden van soms wel meer dan 24 uur naar 8 uur. Sommige diersoorten moeten tijdens het transport meer ruimte krijgen dan nu het geval is.
Daarnaast willen de lidstaten dat jonge kalveren pas op zn vroegst met 14 dagen op transport mogen en niet zoals nu al met 10 dagen. Kalveren onder de 14 dagen zijn helemaal afhankelijk van melk, waardoor tijdens transport voeden en drinken lastig wordt.
Goede voorbeelden
De bewindspersonen van de drie landen hebben afgesproken samenwerking op het gebied van onderzoek naar dierenwelzijn te stimuleren. Ook het uitwisselen van goede praktijkvoorbeelden maken onderdeel uit van die afspraken. Een van die voorbeelden is de rondeelstal. Dit zijn stallen waar kippen hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
Verder zijn er speciale ruimtes waar de kippen kunnen scharrelen en een stofbad kunnen nemen. In tegenstelling tot de reguliere pluimveehouderijen hoeven de snavels van rondeelkippen niet gekapt te worden en de kippen gaan naar buiten wanneer ze dat willen.
Tekst: Ruben van Boekel