Nederland wil Europees keurmerk voor dierenwelzijn
De Dierenbescherming en boerenbond LTO pleiten samen voor zo'n internationaal keurmerk, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant op haar website. Boeren die kosten maken om hun vee meer ruimte, een vrije uitloop of bijvoorbeeld meer afleiding te geven, krijgen nu geen cent extra voor het vlees dat ze exporteren.
In Nederland ontvangen veehouders die zijn aangesloten bij het Beter Leven-kenmerk een meerprijs, maar 60 procent van onze consumenten woont in het buitenland, verklaart LTO-voorzitter Albert Jan Maat. De Nederlandse landbouw moet zich kunnen onderscheiden met dierenwelzijn en duurzaamheid.
Beter Leven-kenmerk
Nederland loopt daar binnen de EU in voorop. Daarom moet het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming de basis gaan vormen voor een Europees systeem van extra dierenwelzijnseisen.
Dat driesterrensysteem overbrugt de kloof tussen gangbare en biologische producten, die voor veel consumenten te duur zijn. Sinds 2007 heeft dat keurmerk volgens de Dierenbescherming al meer dan 25 miljoen dieren een beter leven bezorgd.
Duitsland en een aantal andere landen kennen vergelijkbare systemen, maar die staan nog in de kinderschoenen, zegt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. Om het dierenwelzijn in Europa omhoog te krijgen, moeten de eisen overal op elkaar worden afgestemd. Dat is in het belang van de boeren, de retailers de dieren.
Snavelbehandeling
Nederland trekt samen op met Duitsland en Denemarken om te zorgen dat de Europese Unie zich meer gaat inspannen voor dierenwelzijn. In Vught spreekt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zondag met de Duitse en Deense ministers van Landbouw.
Ook de Dierenbeschermings- en landbouworganisaties van de drie landen zitten daarbij aan tafel. Daarbij spreken ze ook over het afschaffen van lange veetransporten en van ingrepen zoals het castreren van biggetjes en het behandelen van kippensnavels.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Provinciale Zeeuwse Courant
Beeld: Susan Rexwinkel