Phil Hogan overtuigt Den Haag
EU-landbouwcommissaris Phil Hogan laat bij zijn bezoek aan de Nederlandse politiek een goede indruk achter.Hogan stelt juist dat andere landen een voorbeeld moeten nemen aan Nederland."
Bij de vorige commissaris kreeg je vaak de indruk dat de Nederlandse landbouw een probleem is", vertelde SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf. Maar Hogan stelt juist dat andere landen een voorbeeld moeten nemen aan Nederland.
Ook CDA'er Jaco Geurts was positief. Hij heeft over veel zaken een mening die ik ook uitdraag. Over de rol van het GLB-budget bijvoorbeeld." Verder denkt Geurts dat Hogan landbouw centraal kan stellen in de Europese politiek, en dat hij de belangen van de sector ook bij andere commissarissen naar voor zal brengen. Heel anders dan Ciolos, die zich toch vaak de kaas van het brood liet eten."
Nederland benchmark voor andere landen
Donderdagochtend bezocht Hogan het Ministerie van Economische Zaken en de Tweede Kamer. 's Middags werd hij ontvangen door tuinbouwbedrijf Koppert Cress in Monster, waarna hij met vertegenwoordigers van de landbouwsector sprak.
Hogan is van plan bij alle EU-landen een kennismakingsbezoek af te leggen, maar hij koos Nederland als eerste. En niet zonder reden, vertelde hij. De commissaris ziet onze landbouwsector als benchmark, als voorbeeld voor andere landen.
Landbouw aanjager economie
Een speerpunt van de nieuwe Commissie is de nadruk op banen, vertelde Hogan. En de landbouwsector kan daarbij helpen. Die presteert beter dan veel andere industri en is daarmee een banenmotor. Hogan wil daarom landbouw centraal stellen in de Europese politiek. Hij wil de sector versterken door de link tussen landbouw en landbouwonderzoek te verbeteren, zodat boeren meer toegang hebben tot kennis. Ook wil hij zorgen dat jonge boeren een betere toegang tot financiering krijgen bij de overname van het bedrijf.
Hogan sprak ook het voornemen uit om het landbouwbeleid te vereenvoudigen. Op dit punt werkt hij nauw samen met Frans Timmermans. Met eenvoudiger regels groeit het concurrentievermogen van de sector. Maar hij waarschuwde dat de weg daarnaartoe niet makkelijk is. Simplification is not simple."
Handelsakkoorden
De commissaris vindt handelsakkoorden in het belang van de Europese landbouw. Niet enkel het TTIP, dat nu alle aandacht krijgt, maar ook op handen zijnde akkoorden met Japan, Zuid-Korea en andere Aziatische landen. De EU heeft belangen in de rest van de wereld, we zijn een netto-exporteur", vertelde hij. "Handelsakkoorden versterken daarom onze positie."
Maar dat betekent niet dat Europa zijn standaarden op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn moet opgeven. Hij ziet juist dat Europese producten gewild zijn vanwege onze standaarden. Dat is dus een goede investering geweest. Die marktpositie moet je niet willen afbreken."
Op een vraag over het grote budget van het GLB antwoordde Hogan dat je dat in perspectief moet zien. Als je dat vergelijkt met de totale budgetten van nationale overheden in Europa, is het GLB maar een procent daarvan, stelde hij. En daarvoor krijgen we voedselstabiliteit en veiligheid. Bovendien speelt de landbouw een grote rol op andere terreinen, zoals handel en ontwikkeling. Dus daar speelt het landbouwbudget ook een rol.