Graannoteringen blijven stijgen
Vanaf het begin van dit seizoen (1 juli) is de EU een netto exporteur van 13,1 miljoen ton graan. Verder blijft Rusland ook op de tarwemarkt de gemoederen bezighouden. Er gaan geruchten dat Rusland de graanexport wil beperken met als doel het voedsel in Rusland zelf betaalbaar te houden.
Een andere oorzaak voor de sterke stijging van de graannoteringen kwam opnieuw uit Rusland. De prognose van de Russische graanoogst voor het volgend jaar werd door SovEcon verlaagd met 18 miljoen ton tot 86 miljoen ton. Daarnaast was er ook de verlaging van de Australische oogst met 1 miljoen ton naar 23,2 miljoen ton, veroorzaakt door de vele neerslag.
Genoegtarwe en ma
Positief is dat de gevolgen van de droogte en koude golf in Oekrae blijkt mee te vallen en de graanexport blijft ondanks de burgeroorlog gladjes verlopen. Canada verhoogde deze week de tarweproductie met 1,8 miljoen ton tot 29,3 miljoen ton.
Kijkend naar de graanbalansen dan is er voor dit seizoen meer dan genoeg tarwe en ma. Dit werd onlangs bevestigd door de jongste prognose van het International Grains Coucil. Volgens deze prognose blijven de graanvoorraden in de wereld groeien naar een record van 429 miljoen ton.
Flink gestegen
Op de fysieke markt zijn de graanprijzen vanaf week 39 (22 28 september) flink gestegen. Vanaf dit tijdstip tot aan vandaag stegen de tarweprijzen met 38, de gerstprijzen met 30 en de maprijzen met 10 euro/ton.
De complexiteit van de graannoteringen is deze week maar weer eens duidelijk geworden. De markt reageert erg nerveus op allerlei berichten met als gevolg een sterke volatiliteit van de graannoteringen.
Op de fysieke markt zien we dat het prijsverschil tussen tarwe en gerst enerzijds en mais anderzijds meer en meer uit elkaar gaan lopen. Oorzaak hiervoor is de grote vraag naar tarwe en gerst voor onder meer de export. Deze week stegen de noteringen voor directe levering voor tarwe en gerst met 4 euro/ton, terwijl ma daalde met 2 euro/ton. Voor de leveringen op termijn stegen de noteringen voor tarwe, gerst en ma met respectievelijk 4, 4, en 2 euro/ton.
Marktinfo Soja Raap
De sojanoteringen stonden deze week onder druk door de goede weersomstandigheden in Brazilien Argentini Verder waren er geruchten in de markt dat China minder soja gaat kopen. Braziliheeft inmiddels 85 procent van het areaal soja ingezaaid en vanuit Argentinizijn er berichten dat de akkerbouwers meer soja aanbieden om te verkopen.
Rabobank Agri Commodity Market Research schrijft in haar rapport over de prijzen van agrarische grondstoffen dat de prijs van soja in 2015 sterk onder druk kan komen. De reden hiervoor zijn de goede oogst in de VS en de prima oogstverwachtingen in Zuid Amerika. Hierdoor zijn de voorraden groot in verhouding tot het verbruik.
Op de fysieke markt daalden deze week de sojanoteringen voor directe levering met 13 euro/ton, terwijl de raapnoteringen gelijk bleven. Voor de leveringen op termijn noteerde soja 8 euro/ton lager en raap noteerde een plus van 3 euro/ton