Acute snot besmetting in Barneveld
Het bedrijf heeft n stal met 47.000 leghennen die over uitloop beschikken. Met de Calamiteiten Verordening van het PPE zou normaal gesproken een ophokplicht ingesteld worden bij een coryza melding bij uitloopbedrijven binnen een straal van 1 km.Dat is nu niet nodig omdat deze reeds van kracht is vanwege de recente vogelgriepuitbraken. Wel worden de pluimveehouders in deze zone geformeerd over de besmetting.
In maart van dit jaar werd er voor het laatst een bedrijf getroffen door acute snot. Dit ging om een wildkwekerij in het Brabantse Deurne waar de ziekte bij fazanten werd vastgesteld.In september 2012 is Coryza vastgesteld bij een bedrijf in Oirlo. In dat jaar waren er ook besmettingen bij bedrijven in Borssele, Erp en Voorthuizen.
Verschijnselen
Coryza is een bacterie infectie die in belangrijke mate door direct contact wordt doorgegeven. Verschijnselen die bij getroffen kippen voor kunnen komen zijn:
- Dikke kop; met name door zwelling (vochtophoping) van de neusbijholte en de huid onder het oog
- Overvulde neusbijholte met grijze tot etterige, dradentrekkende vloeistof
- Eenzijdig of tweezijdige dichte ogen met gezwollen oogleden
- Etterige neus- en ooguitvloeiing
- Gezwollen lellen
- Rochelend geluid en ademhalingsmoeilijkheden
- Verminderde water- en voeropname en teruggang van conditie
- Diarree
- Eiproductiedaling van 10-40 procent. Incidenteel wordt een daling van 100 procent genoemd
Wilde vogels kunnen de ziekte ook overdragen als ze direct contact hebben met bedrijfspluimvee. Vooral oudere dieren zijn gevoelig. Problemen komen voornamelijk voor in de herfst en de winter, bij productieveleghennen, vermeerderingsdieren, soms ook bij kalkoenen, fazanten en patrijzen. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen.