Verbod buitenlokaas ongediertebestrijding
Buitenlokaas verboden
Het bestrijden van ongedierte wordt gecompliceerder. Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer toegestaan om buiten lokaas te plaatsen. Per 1 juli 2014 is de toelating van gif gewijzigd. Tot 14 oktober was de verkoop toegestaan en tot 3 januari is de opbruiktermijn. De overheid heeft de ongediertebestrijders en LTO Nederland in juni de opdracht gegeven om een protocol te schrijven om onder voorwaarden gif te mogen gebruiken.
Ongediertewering belangrijk
Het enigste alternatief voor ongedierte buiten vangen, worden klemmen en vangkooien. De professionele bestrijdingsbranche is hier deskundig in. Wering van ongedierte wordt belangrijker. Denk aan fijnmazig gaas bij de luchtinlaat, metalen platen voor gaten en onderkant houten dieuren en het voorkomen van schuilplaatsen. Zorg dat het rondom de stallen opgeruimd is zodat er geen schuilplaatsen zijn. Dicht gaten en kieren en houd de deuren zoveel mogelijk dicht.
Cursus ongediertebestrijding
Pluimveehouders die zelf ongedierte bestrijden, zijn verplicht om voor 1 juli 2015 een cursus ongediertestrijding te volgen. Heeft u al een spuitlicentie? Dan is een aanvullende cursus voldoende. Pluimveehouders die met een abonnement bij een bestrijdingsbedrijf werken, zijn niet verplicht een cursus te volgen.
Overlast zwarte rat
De zwarte rat komt steeds meer voor in Nederland. De rat houdt zich graag op in stallen en kan ziektes zoals salmonella en vogelgriep overbrengen. Het bestrijden van de rat is een proces van lange adem. Het kan drie tot zes maanden duren voordat een bedrijf weer 'schoon' is.