CVI: 'Geen goedwerkend vaccin beschikbaar tegen H5N8'
Specifiek tegen H5N8 is geen homoloog vaccin aanwezig, vertelt Peeters. Er zijn wel een aantal commercie vaccins beschikbaar tegen andere varianten van vogelgriep.Maar dat zijn in de meeste gevallen klassieke vaccins (afgedood virus) gebaseerd op oude H5 stammen (bv. H5N2 Mexico/94).
De match tussen deze vaccins en de huidige (H5N1, H5N8) uitbraak-stammen is niet optimaal (ze lijken niet heel erg op elkaar) waardoor lang niet alle antilichamen die na vaccinatie met H5N2 worden geduceerd het H5N1 of H5N8 virus daadwerkelijk herkennen en onschadelijk kunnen maken.
Dieren onvoldoende beschermd
Met andere woorden de effectiviteit van dergelijke, zogenaamde heterologe vaccins is meestal niet erg hoog, en dus zijn de gevaccineerde dieren vaak onvoldoende beschermd. Vaccinatie geeft dan dus eigenlijk een soort schijnveiligheid.
De minister kan, na goedkeuring door de EU wel toestemming verlenen voor vaccinatie met een gelicenseerd H5 vaccin. Bijvoorbeeld H5N9 vaccinatie is in het verleden wel toegestaan voor hobby dieren of dierentuin dieren. Maar, zoals gezegd, is het de vraag of dit wel zin heeft. Bovendien zou het bij toepassing in commercieel pluimvee de export verhinderen, dus daar wordt het sowieso niet toegepast.
Er bestaan wel enkele specifieke H5N1 vaccins, zogenaamde homologe vaccins; zie kolom Subtype: H5N1 HP' in de tabel. Maar dit zijn meestal lokaal geproduceerde vaccins gemaakt in landen met grote uitbraken zoals China, Indonesien Pakistan. Dergelijke vaccins zijn voor zover ik weet niet toegestaan (gelicenseerd) voor gebruik in de EU.
5 maanden productietijd
Het maken van een vaccin tegen H5N8 vraagt 4 tot 5 maanden productietijd. Dat verwachtErik Frijlinkhoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie van de Rijksuniversiteit Groningen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Ben Peeters, CVI
Beeld: Ellen Meinen