Broederijen: ‘Schade vergoeden uit het DGF’
Broederijen mogen vanaf donderdagmiddag 14 uur geen kuikens wegbrengen naar pluimveehouders in Nederland. Voorlopig duurt deze standstill nog 20 dagen tot zondag 14 december. De broederijen mogen wel kuikens aan het buitenland leveren, maar dat gaat maar om een beperkt aantal want het merendeel van de kuikens wordt in Nederland afgezet.
Er komen nu ongeveer 10 miljoen vleeskuikens per week uit waar geen afzet voor is. Die kuikens moeten worden gedood en dit zorgt voor dierenleed en emotionele schade bij de broederijen.
Mocht de standstill echt nog 20 dagen duren dan kost dat de Nederlandse broederijen die vleeskuikens uitbroeden al ruim 10 miljoen euro. Daarbovenop komt nog de schade van de broederijen voor de legsector en van fokkerijorganisaties die hun peperdure kuikens ook niet in Nederland kunnen afzetten.
Mogelijke faillissementen
Als de broederijen dat zelf moeten betalen kan dit zelfs leiden tot faillissementen. De broederijen zijn niet apart verzekerd tegen een grote calamiteit als deze. Een situatie zoals deze waarin wetgeving beslist dat we geen gezonde eendagskuikens mogen leveren, kun je onmogelijk scharen onder ondernemersrisico, daarom moeten we een vergoeding krijgen, verteld Hugo Elshuis van broederij Elshuis in Albergen. Hier zijn broederij Munsterhuis, Van Hulst en Schotman het volledig mee eens.
De broederijen hopen dat het vervoersverbod zo gauw mogelijk wordt opgeheven zodat de schade meevalt en er geen of weinig eendagskuikens moeten worden gedood. Elshuis vindt het vreemd dat hij geen gezonde kuikens naar bijvoorbeeld Groningen mag brengen, terwijl daar in de buurt geen vogelgriep is vastgesteld.
Vanmiddag crisisoverleg
Vanmiddag praat Anton Butijn namens de NOP Kring Kuikensbroeders met het ministerie over de schadevergoeding en mogelijke maatregelen.
Als de standstill werkelijk 21 dagen duurt, zitten slachterijen ook met een groot gat van 3 weken wanneer ze geen Nederlandse kuikens kunnen slachten. Ook zij hebben dan een grote schadepost omdat ze lege slachthaken hebben en het personeel wel moeten betalen.
Vermeerderaars ook zwaar de dupe
Naast broederijen zijn vermeerderaars ook zwaar de dupe. De eieren mogen tijdens de standstill niet worden opgehaald door broederijen en de export van broedeieren zit ook dicht. LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) hebben de staatssecretaris dan ook verzocht om te komen met een vergoedingsregeling voor deze bedrijven.
Als de broedeieren de komende 21 dagen niet opgehaald mogen worden, kunnen broederijen geen eieren inleggen en zouden Nederlandse vleeskuikenhouders over zes weken pas weer nieuwe kuikens kunnen ontvangen. Bovendien zijn broedeieren maximaal 10 dagen te bewaren. Als de eieren ouder zijn dan 10 dagen neemt de bevruchting sterk af en verliest het ei zijn waarde.