Getroffen leghennenhouder tevreden over protocol
De pluimveehouder houdt in het Utrechtse Hekendorp 100.000 leghennen van vier leeftijden in drie stallen, die ieder over een afgesloten bovenverdieping beschikken waardoor er sprake is van zes stallen. Ook houdt hij 24.000 opfokhennen in n stal.
De leghennenhouder vond vorige week maandag 10 november een op het oog gezonde kip dood in de voorste afdeling van n van zijn zes stallen met 24.000 hennen. Dinsdag lag de uitval op 20 en een dag later op 40. Toen er donderdag 100 dode hennen waren, besloot Wiltenburg een hen open te snijden. Het waren juist heel gezonde hennen, waarbij de uitval minimal was, zegt de pluimveehouder.
Wiltenbug kon niets vinden terwijl de uitval steeg, daarom besloot hij de dierenarts erbij te halen. Zijn dierenarts kon ook niets vinden en bracht een paar kippen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren. Die wisten ook niet wat er exact aan de hand was maar verwachten dat het pasteurella, vlekziekte of salmonella zou zijn. Ook lieten ze het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad onderzoeken of het vogelgriep zou kunnen zijn.
Sneeuwbaleffect
De pluimveehouder kreeg zaterdagmorgen te horen dat het om vogelgriep ging. De uitval steeg explosief, daarom zeiden de pluimveedierenartsen dat ze laagpathogene vogelgriep uitsloten. Wildenburg vond zaterdagochtend 500 dode hennen en later die dag ook nog 500, maar hield hoop dat het om laagpathogene vogelgriep zou gaan omdat dan slechts n stal geruimd zou moeten worden in plaats van allemaal.
Die hoop verdween zondagmorgen toen bekend werd dat het om hoogpathogene griep ging. De ziekte openbaarde zich langzaam maar op het eind steeg de uitval explosief met meer dan 1.000 dode hennen op zaterdag en toen leek het een sneeuwbaleffect, zegt de leghennenhouder.
De oorzaak van de vogelgriep is voor Wiltenburg een raadsel. Alle hennen op het bedrijf zitten 24 uur per dag binnen en er kunnen ook geen vogels in de stallen vliegen.
Tevreden over protocol
Alle kippen op het bedrijf van Wiltenburg zijn inmiddels geruimd en de pluimveehouder is tevreden over het protocol dat werd gevolgd. De instanties en bedrijven werkten goed samen en deden hun werk netjes, zegt Wiltenburg. Ook ben ik blij dat er geen persoonlijk letsel heeft voorgedaan tijdens de werkzaamheden. De gezondheid van mijn hennen vind ik heel belangrijk, maar de gezondheid van mensen nog belangrijker.
Alle dieren zijn met CO-2 gas en is slaap gebracht en vonden zo een zachte dood, vertelt de Hekendorper. De kadavers zijn vervolgens in luchtdichte metalen rvs containers van Rendac gestopt. Voordat de kadaverwagen vertrok met containers zijn deze op het bedrijf ontsmet om verspreiding tegen te gaan. Ook worden de kadavers in een aparte verbrandingsoven van Rendac verbrand.
30 dagen
Vandaag, woensdag 19 november, worden de laatste stallen ontsmet en daarna vertrekken de laatste mensen van zijn bedrijf en is de hectiek voorlopig verdwenen. Over veertien dagen wordt de mest uit de stallen gehaald. De mest moet nog 40 dagen op zijn bedrijf blijven, voordat het naar de mestverbranding in Moerdijk kan om verbrand te worden.
Nadat de mest uit de stallen is gehaald, worden de stallen schoon gespoten en nog een keer ontsmet. Het hele protocol, behalve de afvoer van mest, moet na 30 dagen zijn afgerond.
De pluimveehouder moet daarna afwachten of de uitslagen van alle monsters gunstig zijn en het virus niet meer aantoonbaar is op het bedrijf. Wiltenburg weet nu nog niet wanneer hij weer kippen kan gaan houden. Wel is hij blij met de steun die hij kreeg van zijn toeleveranciers en afnemers.
Geen gevaar volksgezondheid
Wiltenburg is blij dat er geen gevaar heerst voor de volksgezondheid. Uit onderzoek kwam naar voren dat dit virus niet gevaarlijk is voor mensen, vertelt de Hekendorper. Wel kreeg de pluimveehouder net als zijn familie en de andere betrokkenen een griepprik en virusremmers.
De afgelopen dagen waren er daarom telkens 3 tot 4 mensen van de GGD aanwezig op zijn bedrijf om alle betrokkenen van een griepprik en virusremmers te voorzien. Dit werd puur uit voorzorg gedaan. Mocht het virus toch gaan muteren dan zijn we beschermd. De kans dat het virus muteert is volgens de pluimveehouder erg klein.
Dagwaarde hennen vergoed
Wiltenburg krijgt de dagwaarde van de hennen uit het Diergezondheidsfonds voor pluimvee vergoed. De hennen zijn getaxeerd, daaruit komt een dagwaarde en zo wordt de vergoeding bepaalt, legt hij het protocol uit.
De pluimveehouder schiet hier financieel echter flink bij in. Ik heb de komende maanden geen inkomsten maar de vaste kosten, zoals de aflossing van de stallen, lopen gewoon door, verklaart Wiltenburg.
De leghennenhouder gaat nu op zoek naar een tijdelijke oplossing voor zijn medewerkers en hoopt dat die tijdelijk elders terecht kunnen. Tot voor kort runde hij zijn bedrijf met zijn vrouw en twee vaste medewerkers.