Tot 15 keer meer stof in volièrestal
De hoge blootstelling aan stof kan bij de pluimveehouder zorgen voor irritatie van de luchtwegen, klaring van de longen en een verhoogde kans op infecties. Stofmaskers zijn enkel een tijdelijke oplossing.
In een volie stal hebben de dieren meer bewegingsvrijheid, vertonen natuurlijker gedrag, en leven zo meer op hun eigen ritme. Maar voor pluimveehouders brengt dit dus veel nadelen mee. In Belgizoeken het Proefbedrijf Pluimveehouderij en ILVO samen naar oplossingen voor knelpunten in volies in het project Layerhouse.
Ionisatie
Het proefbedrijf legt zich hierbij toe op oplossingen voor de hoge stofconcentraties. Verschillende studies zijn al uitgevoerd, maar momenteel zonder succes. Het blijft zoeken naar het gepaste antwoord. Mogelijk heeft het Proefbedrijf Pluimveehouderij nu wel de juiste sleutel in handen: stofreductie door ionisatie.
Proeven met ionisatietechniek
Bij deze ionisatietechniek worden elektrisch geladen staven opgehangen aan de zijkant van de voliestal. De elektrische lading trekt het stof naar de staven en doet het tegen de staaf kleven. Vervolgens worden de staven op regelmatige basis gespoeld.
De eerste proeven met deze techniek zijn al achter de rug. De resultaten zijn veelbelovend, maar door de kleinschaligheid van de proef nog niet geschikt voor de praktijk. Daar kan nu verandering in komen.
Betaalbare oplossing
Sinds mei 2014 beschikt het Proefbedrijf Pluimveehouderij over ultramoderne pluimveestallen met plaats voor 18.000 leghennen in volie. De ionisatietechniek kan nu herhaald worden in een grotere stal met een groter debiet.
Tijdens de proef worden stofconcentraties gemeten op verschillende hoogtes en tijdstippen. Het proefbedrijf beschikt hiervoor over professionele stofmeters. Ook de verschillende kosten (aanschafprijs, elektriciteits- en waterverbruik, ) worden in kaart gebracht. Zo wordt niet alleen gezocht naar een gepaste, maar ook betaalbare oplossing voor de pluimveehouder.
Resultaten afwachten
Onderzoekster Ine Kempen: Het Proefbedrijf hoopt snel met een oplossing te komen. Ionisatie kan zon oplossing zijn. Maar we moeten de resultaten afwachten. Indien deze techniek niet aanslaat op grote schaal, kan de oplossing nog een tijdje op zich laten wachten.
Stofreductie is dan ook een moeilijke materie. Maar zolang er vragen zijn, zal het Proefbedrijf mee zoeken naar antwoord: in het belang van de pluimveehouder en zijn kippen. In afwachting daarvan raden we wel aan om een voliestal enkel met een stofmasker te betreden. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, vertelt Kempen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw
Beeld: Ellen Meinen