Graan- en sojaprijzen in de lift
Voerfabrikant Agrifirm meldt in zijn wekelijkse update er mededelingen zijn dat de wintertarwe in Rusland en Oekrae er niet best voorstaat. De winter is al ingevallen en door de droogte is de tarwe niet of nauwelijks gekiemd. De vergelijking met het jaar 2009 wordt al getrokken toen door de zeer slechte tarweoogst de productie fors minder was en er in 2010 een exportverbod werd uitgevaardigd.
Andere oorzaken voor de stijgende graan- en sojaprijzen zijn:
- Een uitstekende export van Europees graan;
- De verlate maisoogst in de VS door de slechte weersomstandigheden;
- Technische aspecten en kapitaalvlucht op de termijnmarkten;
- De wereldvraag naar tarwe blijft hoog met o.a. tenders van Jordanien Egypte;
- Verkopers van graan bieden maar mondjesmaat aan in de verwachting op een later tijdstip een hogere prijs te kunnen realiseren.
Twee kampen
Ondanks de enorme graanoogsten blijft de markt gevoelig voor allerlei informatie wat zich uit in sterk wisselende koersen. De analisten in de markt bestaan vandaag uit twee kampen. De eerste groep meent dat de prima oogstcijfers zijn verdisconteerd in de prijs en de tegenvallers in de markt werken als olie op het vuur.
De tweede groep is van mening dat de stijgingen van de graannoteringen van de laatste weken voor het grootste deel veroorzaakt werden door de koopgekte op de termijnmarkten. Fundamenteel is er in de markt nauwelijks iets veranderd. Er is meer dan graan genoeg en de voorraden zijn enorm. Dat er links en rechts enkele berichten zijn die tegenvallers voorspellen is volstrekt normaal en rechtvaardigen de prijsstijgingen van de laatste weken niet. Ook is de korrelmaisoogst in Europa in volle gang wat ook nog eens zorgt voor extra aanbod en druk op de prijzen.
Fysieke markt
Op de fysieke markt zagen we de laatste 4 weken de graannoteringen fors oplopen. In deze periode noteerde tarwe 28 euro/ton hoger en gerst en mais beide 13 euro/ton. Deze week stegen de tarwenoteringen voor directe levering met 11 euro/ton en stegen de noteringen van gerst met 8 en die van mais met 5 euro/ton. Voor de leveringen op termijn stegen de tarwenoteringen met 7 euro/ton en die van gerst en mais stegen met 6 euro/ton.
De sterke prijsstijgingen op de graanmarkten lieten ook de sojamarkt niet onberoerd en de sterk stijgende graannoteringen trokken dan ook de sojanoteringen mee omhoog. Factoren die deze stijgingen ondersteunden waren de prima exportcijfers van bonen in de VS en de minder goede oogstomstandigheden. Toch was er ook positief nieuws te melden. In Braziliis er neerslag gevallen en de areaalverwachtingen voor soja in Brazilien Argentiniblijven onverminderd hoog. Voor de komende maanden lijkt de sojamarkt vrij vast. De verdere ontwikkelingen van het groeiseizoen in Zuid Amerika zullen meer en meer de markt gaan bepalen.
Op de fysieke markt stegen deze week de sojanoteringen voor directe levering fors met 20 euro/ton, terwijl raap steeg met 7 euro/ton. Voor de levering op termijn stegen de sojanoteringen met 15 en die van raap met 7 euro/ton.
Koers euro/dollar
De koers van de euro werd deze week zwakker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 24 oktober noteerde de koers 1,2649 tegen 1,2811 de week ervoor, wat 0,0162 lager is.
Tekst: Ruben van Boekel