Dijksma wil gelijk speelveld in EU
Daarom organiseert Dijksma samen met Duitsland en Denemarken een dierenwelzijnstop. Daar zal ze afspraken maken om dierenwelzijn op de Europese agenda te krijgen. Dat zegt de staatssecretaris in een interview met Nu.nl. Het is een idioot gegeven dat in de transportverordening voor het vee staat dat je 24 uur mag rijden terwijl wij vinden dat dat beperkt zou moeten worden tot maximaal 8 uur per dag."
Kappen van snavels
Nederland loopt voorop als het gaat om dierenwelzijn. Dat zie je bij zowel huisdieren, als landbouwdieren. Zo hebben we sinds mijn aantreden ons ingezet om bijvoorbeeld het veetransport te verbeteren, maar ook om ingrepen bij dieren te verminderen."
Volgens Dijksma moet je bijvoorbeeld denken aan het kappen van snavels, het koudmerken van koeien, of het castreren van biggen. We zijn nu samen met de boeren en de dierenbescherming bezig om langzamerhand af te komen van het knippen van de staartjes van de biggen.
Tast exportpositie aan
Dijksma zegt veel waarde te hechten aan een gelijk speelveld. We stellen terecht veel eisen aan onze boeren, ze voldoen daar vaak ook goed aan. Maar we willen ook dat hun positie ten opzichte van de andere boeren in Europa gelijkwaardig is. Anders tast dat onze exportpositie aan."
Nederland heeft met een aantal landen vastgesteld dat we eigenlijk moeten zorgen dat de rest van Europa het been een beetje bij gaat trekken. Daarom heb ik met de Duitse en Deense minister van Landbouw afgesproken dat we, het liefst dit jaar nog, in Nederland een dierenwelzijnstop gaan organiseren."
Volgens Dijksma zijn er drie hot buttons die zij zouden willen agenderen: het veetransport dat van 24 uur op een dag terug moet naar 8 uur op een dag. Ten tweede de ingrepen bij de dieren: het snavelkappen, staartjes knippen of het castreren van biggen. Het derde onderwerp is de huisdieren: welke dieren kun je wel en niet houden.
Biologisch voedsel
De Nederlandse staatssecretaris is daarnaast van plan om biologische boeren een extra steuntje in de rug geven. De vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel ook in Nederland elk jaar weer stijgt, dat betekent dat er een markt is voor dit soort producten."
Dijksma: Er moet een redelijke prijs komen voor de producten waar extra energie in wordt gestoken en waar extra investeringen voor nodig zijn."
Tekst: Ruben van Boekel