Mycoplasma synoviae vaccinatie voorkomt een infectie niet altijd
In eerder bericht besteedde de GD al aandacht aan de aanpak van M.s., waarbij gesteld werd dat M.s.-vaccinatie kan bijdragen tot het verminderen/voorken van laesies, zoals luchtzakontsteking, gewrichtsontsteking en eipuntschaalafwijkingen.
Omdat M.s.-vaccinatie interfereerde met de monitoring op basis van bloedonderzoek, en omdat de levende M.s.-vaccinstam kan spreiden van gevaccineerde koppels naar niet-gevaccineerde koppels, binnen en tussen stallen op eenzelfde bedrijf, kwam de sectorale aanpak in het gedrang.
Andere aanpak
Om toch verder te kunnen gaan met de sectorbrede M.s.-aanpak, is sinds het tweede kwartaal voor koppels die tegen M.s. gevaccineerd zijn, of voor niet-gevaccineerde koppels afkomstig van bedrijven die tegen M.s. gevaccineerd zijn, het verplichte bloedonderzoek vervangen door een verplicht onderzoek met een differentiende M.s.-PCR. (Ook hier geldt dat wanneer een M.s.-veldstam wordt aangetoond, de monitoring wordt stopgezet).
De resultaten van de M.s.-monitoring (bloedonderzoek en M.s.-differentiende PCR) op koppelniveau van het tweede kwartaal van 2014 laten zien dat, in tegenstelling tot monitoring op basis van bloedonderzoek, de monitoring op basis van de differentiende M.s.-PCRtest bij koppels waar sprake is van een M.s.-vaccinatie, wel duidelijkheid geeft over de M.s.-infectiestatus.
Onderzoeksresultaten
Met de M.s. differentiende test wordt aangegeven of er sprake is van een vaccin- en/of veldstam.
De eerste resultaten van de monitoring met deze differentiende test laten zien dat bij 8,8 procent (3/34) van de met deze test onderzochte opfokvleesvermeerderingskoppels (= stallen) naast de M.s.-vaccinstam ook een M.s.-veldinfectie aanwezig is. Op de website van de GD is dit te zien in een grafiek.
Voor de vleesvermeerderingskoppels ligt dit percentage op 24,7 procent (20/81). Deze resultaten laten zien dat vaccinatie het aanslaan van M.s.-veldstam niet per definitie voorkt. Dat een M.s.-veldstam ondanks vaccinatie toch kan aanslaan is niet nieuw, dit is al eerder aangetoond in experimenten.
Vermindering ziektesymptomen
Vaccinatie draagt met name bij aan een vermindering van de ziektesymptomen veroorzaakt door M.s. Ook laten de resultaten zien dat de vaccinstam lang aantoonbaar blijft.
Het is onbekend in hoeverre M.s.-vaccinatie verticale transmissie (overdracht van moederdieren op nakomelingen) van een M.s.-veldstam voorkt. Ook bij een gevaccineerd koppel blijft het belangrijk aandacht te hebben voor hygiemaatregelen om insleep van M.s. te voorkomen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren
Beeld: Ellen Meinen