Uitbraken van Gumboro en ILT
In het gebied rondom Meppen zijn de laatste weken diverse uitbraken van ILT geweest, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op haar website. Op de website van de GD is ook het aantal bij de GD gemelde bedrijven met klachten als gevolg van ILT en Gumboro te zien. In de periode derde kwartaal 2011 tot en met het tweede kwartaal in 2014.
Voor beide ziekten zijn vaccins beschikbaar. Deze vaccins zijn in staat opfokdieren (ILT), en vleeskuikens en opfokdieren (Gumboro) te beschermen tegen de gevolgen van ziekteverwekkende veldstammen. Zeer belangrijk daarbij is dat de vaccins op de juiste wijze en op het juiste tijdstip worden toegediend, volgens de bijsluiter van de vaccinfabrikanten.
Vaccinatie
Bloedonderzoek is bij Gumboro vaccinatie een belangrijk hulpmiddel om de optimale leeftijd van vaccineren te bepalen.
Bij ILT vaccinatie adviseert de GD de dieren met oogdruppel te vaccineren, omdat dit ten opzichte van drinkwatervaccinatie beter werkzaam is en omdat na oogdruppel vaccinatie minder kans op spreiding van vaccinvirus ontstaat. Wereldwijd is geaccepteerd dat ILT vaccinvirus de bron is van ILT uitbraken bij vleeskuikens; vleeskuikens worden daarom niet gevaccineerd tegen ILT.
Infectiedruk verlagen
Voor ILT en Gumboro geldt dat de infectiedruk in een getroffen regio verlaagd moet worden. Hiervoor zijn, met name bij ILT, rigoureuze maatregelen nodig, zoals het leegdraaien van het gebied, verlengde leegstand en gesynchroniseerd opstarten.
Bij verhoogde infectiedruk met Gumboro virus, adviseert de GD om hete vaccins te gebruiken. Te allen tijde moet insleep van ILT- en Gumboro virus, net als andere ziekteverwekkers, op bedrijven worden voorkomen door passende hygiemaatregelen. De GD adviseert pluimveehouders hun dierenarts te raadplegen voor bedrijfsgerichte adviezen.
Meer informatie
Meer informatie over de ziekte van Gumboro en devirusziekte ILT is te vinden op de website van de GD.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren
Beeld: Susan Rexwinkel