Jaco Geurts: Hogere Kwaliteitseisen nodig voor voedselimport
Dit probleem stelde Jaco Geurts aan de orde tijdens een Algemeen Overleg over de Landbouw- en Visserijraad, meldt het CDA Gelderland op haar website. De pluimveesector heeft voor zeker 200 miljoen euro gevesteerd om over te schakelen naar andere houderijsystemen, zegt Geurts.
Nederland kent hoge kwaliteitseisen qua voedselveiligheid en qua dierenwelzijn. En dan laten we eieren of producten daarvan importeren die niet aan deze hoge standaarden voldoen. Als voorbeeld noemde hij Oekrae, die jaarlijks 1.500 ton eierproduct op de Europese markt mag afzetten.
Niet toelaten legbatterij eieren
Volgens de staatssecretaris Dijksma (EZ) valt hier op korte termijn niets tegen te doen, omdat Nederland gebonden is aan WTO- en andere handelsverdragen. In WTO handelsverdragen staat staat de kwaliteit van het eindproduct centraal niet de productiewijze. Nederland probeert nu dierenwelzijn als non-trade concern in WTO handelsverdragen te krijgen. Maar dit is een traag en stroperig politiek proces.
Geurts stelt dat er op korte termijn actie ondernomen moet worden. Hij riep de staatssecretaris op om met andere Europese lidstaten afspraken te maken over het niet toelaten van legbatterij eieren en gezamenlijk op te trekken richting WTO.
Geurts ging ook in op de gevolgen van de Russische boycot voor onze land- en tuinbouw. Het is een collectieve en politieke verantwoordelijkheid van de Europese Unie en Nederland om de gevolgen van de boycot te verzachten en vele ondernemers te behoeden voor een financie strop.
Geen prijsherstel na boycot
Er is geen sprake van prijsherstel in de fruitteelt. Prijzen voor varkens zijn lager dan in de afgelopen 10 jaar. En de melkprijs staat zwaar onder druk, vertelt Geurts.
Tot nu toe heeft de Europese regeling niet kunnen zorgen voor prijsherstel, terwijl hij daarvoor juist voor bedoeld is. Hij vroeg de staatssecretaris om vooral voor dit prijsherstel haar best te doen.