NOP gaat voedingsbedrijven aanspreken
In de EU is democratisch besloten dat leghennen niet meer in legbatterijen gehuisvest mogen worden. Consumenten willen die eieren en producten waarin die eieren zijn verwerkt dus niet meer, licht de NOP voorzitter toe.
Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben volgens Hubers de mond vol van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat moeten ze ook waarmaken wat ze beweren en eieren gebruiken die volgens EU regels zijn geproduceerd.
Via landelijke media
Hubers wil dit bereiken door veel aandacht voor dit onderwerp te vragen in de landelijke media, in landelijke dagbladen en op radio en televisie. Hij wil geen zwarte lijst opstellen met voedingsmiddelenbedrijven die legbatterij eieren gebruiken en ook geen voedingsmiddelenbedrijven persoonlijk benaderen.
Door aandacht te vragen in de landelijke media willen we de publieke opinie bevloeden, waardoor voedingsmiddelenbedrijven zich nog beter bewust worden van hun verantwoordelijkheden en bewust kiezen om geen legbatterij eieren in hun producten te verwerken, vertelt Hubers.
Onbetrouwbaar en inconsequent
Hubers noemt de overheid onbetrouwbaar en niet consequent. De EU heeft de legbatterij verboden maar staat import ervan vervolgens wel toe. Dat is meten met twee maten en niet te verklaren tegenover leghennenhouders in de EU.
Dit geldt bijvoorbeeld ook voor diermeel. Dat is in de EU verboden, maar daarbuiten nog wel toegestaan. Regelgeving is goed maar dan moeten producten die geporteerd worden wel aan die regelgeving voldoen.
Collega NOP bestuurder Hugo Bens gaf eerder vandaag al aan dat de NOP dit ook politiek onder de aandacht brengt en de politiek onder druk wil zetten.
Kamervragen afwachten
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) wacht de antwoorden op de Kamervragen van VVD-er Helma Lodders aan Dijksma af.Na de antwoorden op de Kamervragen bekijken we welke vervolgstappen we nemen", zegt NVP voorzitter Gert Jan Oplaat. De NVP vroeg Lodders Kamervragen te stellen.