Kamer tegen legbatterij eieren uit Oekraïne
Nederlandse pluimveehouders werken volgens hoge standaarden en produceren eieren van hoge kwaliteit, stelde Geurts in de landbouwcommissie. Dat willen we als samenleving.
Maar nu hij ziet dat de rest van de EU eindelijk ook volgens die standaarden gaat werken, sluit diezelfde EU een akkoord waardoor de Oekrase eiersector, die niet volgens die standaard werkt, toegang krijgt tot de Europese markten.
Dat levert concurrentie voor onze pluimveehouders op en, als die het niet meer kunnen bolwerken, uiteindelijk duurdere eieren voor de consument. Hij vroeg staatssecretaris Dijksma om creatieve oplossingen om dit probleem aan te pakken. Laten we de NVWA bijvoorbeeld een 100 procent controle uitvoeren op deze producten, stelde hij alvast voor.
Bijval
Het gebeurt niet vaak dat de heer Geurts en ik het met elkaar eens zijn, reageerde Esther Ouwehand (Partij van de Dieren), maar dit is een van die momenten. Wel wilde ze weten waarom het CDA in het Europese Parlement niet, net als de Partij van de Dieren, tegen het associatieverdrag met Oekrae had gestemd.
Maar Geurts vond dat een zaak van de Brusselse delegatie en niet iets voor de Tweede Kamer. Ook Henk van Gerven (SP) was het eens met de CDAer.
Principe
Ook bij Dijksma kreeg Geurts een welwillend oor. Maar de staatssecretaris hield de Kamer wel voor de zaken in perspectief te blijven bekijken. Oekrae mag nu 3.000 ton eieren en voor 1.500 ton eiproducten naar Europa exporteren, zei ze.
Dat klinkt veel, maar dat valt in het niet bij de 7,25 miljoen ton eieren die we jaarlijks binnen de EU produceren. Maar desondanks wordt hier aan het principe van een gelijk speelveld getornd, zei ze. Daarom wil Dijksma de zaak in Brussel op de agenda van de Raad van Landbouwministers zetten.
Non-trade concern
Het probleem daarbij is dat de EU, en Nederland, gebonden zijn aan de WTO, de wereldhandelsorganisatie. In de regels daarvan is geen ruimte voor dierenwelzijn. Daarom zouden controles van de NVWA niets uithalen; de eieren mogen Europa en Nederland nu eenmaal gewoon in, zei Dijksma.
Maar minister Ploumen van Buitenlandse Handel en ik werken eraan om dit als zogenaamd non-trade concern op te nemen in de WTO, liet ze weten. En ook binnen het TTIP, het handelsverdrag tussen de EU en de VS, moet dat een plaats krijgen. Ik wil niet dat het Europese dierenwelzijn door het TTIP ondermijnd wordt, stelde de staatssecretaris.
Op korte termijn kan Nederland echter niets doen tegen de import van Oekrtainse legbatterij eieren, was de conclusie van Dijksma.