‘Verbied de import van legbatterij eieren’
Vorige week werd bekend dat Oekrae legbatterijen eieren naar de Europese Unie mag exporteren. Oekrae mag jaarlijks 1.500 ton eierproduct en 3.000 ton heeleieren in de EU afzetten. Het tonnage eierproduct wordt in de komende vijf jaar verhoogd naar 3.000 ton. Het volume heeleieren wordt niet verhoogd.
Het volume is beperkt. 4.500 ton eieren zijn 75 miljoen eieren van 60 gram per jaar. Dat zijn ruim 205.000 eieren per dag. De gemiddelde productie van een bedrijf met 240.000 leghennen, verklaart Bens. Hij gelooft niet dat dit aantal de markt hier in Nederland verstoort maar met LTO/NOP zetten ze zich al sinds 2012 fel af tegen de plannen voor deze import.
Bens noemt het een absurde beslissing. Bovendien kan deze beslissing ruimte geven voor meer import van legbatterij eieren naar de EU, vertelt hij. Als de eierprijzen zich verbeteren, kan de EU meer legbatterij eieren gaan importeren waardoor leghennenhouders nog steeds niets verdienen.
Kwaliteit eindproduct leidend
Het probleem is dat binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) wordt gekeken naar de kwaliteit van het eindproduct en niet naar het productieproces zelf. Er wordt dus niet gekeken naar dierenwelzijn, licht Bens toe.
Wij proberen dierenwelzijn als non-trade concern binnen de WTO erkend te krijgen, zodat er sprake is van een gelijk speelveld tussen landen, vertelt Bens. Zogenaamde duurzaamheidsvraagstukken zoals dierenwelzijn worden in WTO onderhandelingen non-trade concerns genoemd.
Niet op korte termijn
Vorige weekwerd echter bekend dat die non-trade concerns op korte termijn niet worden ingevoerd en dat Oekrae dus legbatterij eieren mag blijven exporteren naar de EU. Dit kwam naar voren uitantwoorden van Dijksma op Kamervragen van Jaco Geurts over de noodsituatie bij leghennenhouders.
Politiek onder druk zetten
Ik vind dat als Nederland en de EU zeggen 'dierenwelzijn is belangrijk ze daar ook naar moeten handelen. Dus moeten er regels komen die de import van legbatterij eieren verbieden, vertelt Bens. We gaan nu de druk opvoeren op de politiek, voor de rest kunnen we weinig anders doen.
LTO/NOP is niet van plan het voorbeeld van Franse leghennenhouders te volgen die uit protest eieren kapot gooien. Voedselverspilling vinden we zonde, aldus Bens.