Gemeente Rucphen blijft in gebied Zuid
De ZLTO afdeling in Rucphen is van mening dat de melkveehouderij in hun gemeente vrijwel grondgebonden is. De belangenbehartiger stelt dat de intensieve veehouderij vrijwel uit de gemeente is verdwenen.
Mestoverschot in Rucphen
Sharon Dijksma wil niet tegemoetkomen aan het verzoek van de lokale ZLTO-afdeling. Het doel van de concentratiegebieden is al twintig jaar hetzelfde, namelijk het voorkomen van een toename van de milieudruk in die gebieden waar al sprake is van een mestoverschot, te weten die gebieden waar de productie van dierlijke mest groter is dan de plaatsingsruimte in het gebied, waarbij de plaatsingsruimte afhankelijk is van de op dat moment geldende fosfaatgebruiksnormen, schrijft ze in een brief.
Volgens de staatsecretaris is het doorslaggevend of er sprake is van een mestoverschot binnen de gemeente Rucphen. In 2012 bedroeg de fosfaatproductie 330.000 kg. De plaatsingsruimte bedroeg, op basis van de in 2012 geldende fosfaatgebruiksnormen, 260.000 kilogram fosfaat. Dit betekent dat er binnen de gemeente Rucphen sprake was van een mestoverschot van 70.000 kg fosfaat.
Meer runderen en varkens
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal bedrijven met runderen, varkens en pluimvee in de periode 2003-2013 in de gemeente Rucphen flink gedaald, maar het aantal runderen en varkens is in die periode juist toegenomen. Het aantal stuks pluimvee is in deze periode wel gedaald.
De staatsecretaris ziet dan ook geen aanleiding om de ZLTO-afdeling in Rucphen tegemoet te komen.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel