Problemen met IB QX rondom Nederweert
Dit bevestigt pluimvee dierenarts Marc Heijmans van dierenartsenpraktijk Ell, die in de regio actief is. Bij jonge koppels leghennen, die net zijn begonnen met leggen zorgt het virus voor een productiestilstand en bij oudere koppels voor een sterke productie daling, verklaart Heijmans. Bovendien kan het virus schijnleg veroorzaken.
Schijnleg kan ontstaan bij opfok leghennen in de eerste twee levensweken als ze onvoldoende beschermd zijn tegen IB QX en op dat moment geinfecteerd worden. Het virus beschadigd de eileider waardoor de hennen in productie niet in staat zijn om eieren te leggen. Aan de buitenkant lijken het echter gewone leggende kippen, legt de pluimvee dierenarts uit.
Pluimveerijk gebied
De regio rondom Nederweert is een zeer pluimveerijk gebied met veel leghennen- en vleeskuikenbedrijven. Het virus kan zich door de lucht makkelijk verplaatsen van het ene naar het andere bedrijf en blijft daarom in de regio ronddwalen. Ook als pluimvee is get tegen IB.
Van oude naar jonge koppel
Op een aantal leghennenbedrijven met meer leeftijden is het virus bovendien overgesprongen van de oude naar de jonge koppel en visa versa, vertelt Heijmans. De pluimvee dierenarts is met meerdere partijen zoals de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), opfokorganisaties en broederijen volop in overleg over welke maatregelen ze gaan nemen om het virus in de regio beter te beheersen.
We overleggen op welke manier en met welke entstof we pluimvee het beste kunnen beschermen tegen IB QX, zegt de pluimvee dierenarts. IB is een hardnekkig virus, dat gemakkelijk muteert. Hierdoor lopen we eigenlijk altijd achter de feiten aan. Het kan best zo zijn dat we over twee jaar weer heel anders moeten enten omdat nieuwe stammen zich aandienen, licht Heijmans toe.
Overheersende virus
IB QX is de laatste jaren het overheersende virus op pluimveebedrijven in Noord-West Europa. Ook in andere delen van Nederland wordt het virus regelmatig aangetoond en het kan dus ook in andere pluimveedichte regio's zomaar weer tot grotere problemen leiden, waarschuwt de pluimvee dierenarts.
De enige mogelijkheid die pluimveehouders hebben om klinische problemen te voorkomen, is hun dieren te (laten) enten tegen IB QX, zegt Heijmans. Ook leidt het houden van dieren in een all in all out systeem in het algemeen tot minder gezondheidsproblemen. Maar de zeer pluimveerijke regio Nederweert is in feite n groot meerleeftijden bedrijf. Vandaar dat deze mogelijkheid in die regio minder kans van slagen heeft.
Enten
Alle opfok hennen in Nederland worden op dit moment al geent tegen IB QX, vertelt de pluimvee dierenarts. Er is op dit moment maar n geregistreerde entstof beschikbaar van Zoetis, maar MSD komt op korte termijn ook met een IB QX entstof die ook op dag 1 toegepast kan worden.
Vanwege kostenoverwegingen vindt een oogduppelenting alleen bij moederdieren plaats. Het overige pluimvee krijgt een spray enting, aldus Heijmans. Op probleembedrijven of probleemregio's is het wellicht aan te raden om jonge hennen na opzet op het legbedrijf nog een keer extra te enten.
Overleg met bedrijfsdierenarts
Dit is vooral maatwerk en kan het beste in overleg met de bedrijfsdierenarts bekeken worden aangezien overenten niet altijd zonder risico is. Daarbij kan ook bekeken worden welke entstof het meest geschikt is, vertelt hij.
Vleeskuikenhouders
Vleeskuikenhouders kunnen het entadvies van de GD volgens Heijmans aanhouden. Voor vleeskuikens wordt door de GD geadviseerd om IB op dag 1 door de broederij of dierenarts of zelf te (laten) enten en tussen dag 14 en 18 een spray enting te doen.
Meer informatie
Meer informatie over Infectieuze bronchitis (IB) en IB QX is te vinden op de site van Dierenartsen Midden Brabant www.damb.nl en www.veearts.nl.