FNV vraagt Inspectie SZW uitzendbureaus in pluimvee industrie te controleren
Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de uitzendkrachten in de pluimvee- en pluimveevleesverwerkende industrie een uurloon heeft dat lager is dan het wettelijke minimumloon.
Doordat de werkgevers het eerste half jaar het uurloon berekenen op basis van een 40-urige werkweek, terwijl dit in deze sector na aftrek van de arbeidstijdverkorting zou moeten gebeuren op basis van een 37,5-urige werkweek. Dit meldt FNV Bondgenoten op haar website.
Fout ingedeeld
Ook zijn veel uitzendkrachten in de verkeerde functiegroep ingeschaald of ontvangen geen periodieken. Zo is een flink deel van de uitzendkrachten ten onrechte ingedeeld in de instroomschaal, die specifiek bedoeld is voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals arbeidsgehandicapten of langdurig werklozen.
De foutieve indeling in functiegroepen en het niet toekennen van periodieken kost de individuele uitzendkracht op jaarbasis 6.400 tot 10.500 euro. De onderzochte uitzendkrachten, die langer dan 26 weken werken, ontvangen geen arbeidstijdverkorting of in plaats daarvan een hoger loon. Alleen al deze laatste schade voor de individuele uitzendkracht komt op jaarbasis neer op 1.800 tot 2.100 euro.
Afspraken met Nepluvi
FNV Bondgenoten wil op korte termijn met de werkgeversorganisatie in de pluimvee industrie Nepluvi afspraken maken over nabetaling, betere naleving van de cao-afspraken, gelijk loon voor gelijk werk en het terugdringen van doorgeslagen flexibilisering.
Werknemers uit de sector zijn daarvoor een online petitie gestart. In de pluimvee- en pluimveevleesverwerkende industrie werken 8.000 mensen, waaronder 3.000 flexkrachten. Afgelopen zomer zijn de cao-onderhandelingen van start gegaan. Deze werden door de werkgevers opgeschort, na publicatie van het vakbondsonderzoek.