‘Te groot aanbod nekt vleeskuikenprijzen’
Een aantal vleeskuikenhouders heeft kritiek op de dalende opbrengstprijzen. Zij stellen dat de slachterijen de prijs laten zakken omdat de voerprijs de laatste weken ook licht daalt.
En dat de slachterijen de marge in eigen zak steken voordat de vleeskuikenhouders kunnen profiteren van de lagere voerprijzen. De slachterijen noemen dit onzin en zeggen dat ze zelf ook kampen met krappe marges.
De prijzen van boutjes zijn keihard gedaald. In de zomer waren die nog 1,15 euro en nu nog slechts 0,95 euro, zegt een slachterij. Een slachterij die 500 ton bouten per week levert, heeft dan wekelijks 100.000 euro minder omzet.
Hoger aanbod
Een slachterij zegt dat het aanbod van vleeskuikens groter is dan in de zomer en dat alle slachterijen nu bomvol zitten. In de zomer was de markt goed en wilden alle slachterijen vol zitten. Toen waren er ook vleeskuikenhouders op vakantie en was het aanbod lager, zegt deze slachterij. Nu zijn alle vleeskuikenhouders terug van vakantie en stijgt het aanbod.
De ILT uitbraken rondom het Duitse Meppen waardoor ongeveer 5 miljoen Duitse vleeskuikenplaatsen leeg komen te staan hebben dus geen positief effect op de prijs in Nederland.
Zwaar leveren
De afzet van filets liep de afgelopen tijd goed. Maar nu is zelfs het aanbod van filets te hoog, zeggen slachterijen. Bovendien willen vleeskuikenhouders zwaar afleveren.
Wanneer ze kuikens afleveren van 2,3 tot maximaal 2,4 kilo in plaats van 2,6 kilo scheelt dat in heel Nederland, waar wekelijks 8 miljoen kuikens geslacht worden, ook weer 2000 ton kip. Dit verlicht de markt.
Zuid Afrika
De afzet van poten en pootdelen loopt al langer lastig. Voorgaande jaren en de eerste helft van dit jaar gingen veel poten naar Zuid Afrika. Vorig jaar ging er 120.000 ton kip naar dat land. Zuid Afrika stelde echter een heffing van 22 procent in voor Nederland. Alleen slachterij Frisia is vrijgesteld van de heffing. Daardoor gaan er nauwelijks nog Nederlandse poten naar Zuid Afrika.
Ook andere landen om ons heen, zoals Duitsland, Belgi Frankrijk en Engeland kampen met die invoerheffing. Dit verhoogt het aanbod van kip op de West Europese markt. Evenals de Russische boycot. Vorig jaar ging er slechts 9.000 ton naar Rusland.
Nieuwe afzetmarkten zoeken
Maar andere landen, zoals de Verenigde Staten, die wel veel kip naar Rusland exporteren, kunnen dit ook niet meer doen. Die moeten hun producten ook ergens afzetten, daardoor stijgt het aanbod van kip en staan de prijzen onder druk, zeggen slachterijen.
Nederland moet daarom andere afzetmarkten zoeken voor kip en dat kost tijd. We zijn nu bezig om in China kip af te zetten, maar de Chinezen hebben hun eigen tempo, zegt voorzitter Jan Odink van Nepluvi.
Voerprijzen zakken elders harder
De slachterijen zeggen ook dat de voerprijzen overal in de wereld harder zakken dan in Nederland. Hier zakken de voerprijzen mondjesmaat, terwijl de prijzen voor grondstoffen als een baksteen zakken, noemt een slachterij. De slachterijen zien de voor de korte termijn somber in maar zijn voor de lange termijn wel positief.
De Rabobank is ook positief over marge voor vleeskuikenhouders tot het eind van dit jaar. Volgens Rabobank analistNan-Dirk Mulder zullen de voerprijzen tot het eind van het jaar harder zakken dan de slachtprijzen voor vleeskuikens.
Daardoor blijft er meer marge voor vleeskuikenhouders over. De bank bracht dit vorige week naar buiten in haar kwartaalbericht.Het aantal broedeieren is bovendien krap, waardoor er niet veel meer aanbod van kuikens komt", voegt Mulder hier deze week aan toe.
De extreem lage prijzen varkensprijzen zouden echter roet in het eten kunnen gooien. De prijzen van varkensvlees voor consumenten zouden ook lager kunnen worden, waardoor de consumenten wellicht meer varkensvlees kopen in plaats van pluimveevlees.
Europese prijzen
Ook de prijzen in Belgien Duitsland staan onder druk. In dit overizcht staan de Europese vleeskuiken prijzen. Deze zijn afkomstig van de EMA-Marktstatistik Geflel, datum 25.09.2014. De EMA staat voor Europsche Marketing Agentur en is een bureau dat statistieken van Europese pluimveeprijzen bij houdt.
De Nederlandse vleeskuikenprijzen zijn te vinden op www.pluimveebeurs.com. Partner van Pluimveeweb.