iSTEP van start
Leghennenhouders die meedoen aan iSTEP delen anoniem prijsinformatie in een online database en krijgen zo meer inzicht in de eierprijzen. Zo staan ze sterker in onderhandelingen met hun afnemers en kunnen ze dus meer marge overhouden. Deelname aan iSTEP kost 200 euro per jaar.
De ongeveer 120 deelnemende leghennenhouders kregen dinsdagavond 24 september na afloop van de algemene ledenvergadering in het Gelderse Wijchen uitleg over de werking van het systeem. Vandaag ontvangen ze hun gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen op de website www.transparanteeierprijzen.nl.
Diverse gegevens invoeren
De deelnemers moeten in het systeem diverse gegevens over de geleverde eieren invoeren zoals:
- De leverdatum van de eieren
- De houderijvorm (Scharrel, kolonie, Freiland of biologisch)
- De prijs per 100 stuks
- De afnemer (pakstation, industrie, handelaar of anders)
- De hoeveelheid
- Het ei gewicht
- De Kleur (bruin of wit)
- De verkoopvorm (bijvoorbeeld op basis van NOP notering, of Weser Ems)
- Toeslagen per 100 stuks in euro
- Kwaliteit (bijvoorbeeld inclusief tweede soort eieren)
- Speciale voorwaarden
- Leverduur (bijvoorbeeld een jaarafspraak)
- Het ras van de leghennen
Ook kunnen leghennenhouders nog een opmerking plaatsen bij de ingevoerde gegevens, als de hennen bijvoorbeeld ziek zijn of wanneer het bijvoorbeeld een rui koppel betreft.
Afrekening toevoegen
Bovendien moeten leghennenhouders een afrekening of koopovereenkomst toevoegen. Een controleur kijkt of de transactie realistisch en juist is. Stel dat iedereen NOP prijs +25 invoert en n iemand NOP +75, dan valt dat op en wordt dat aangepast, licht secretaris Fred de Jongh van iSTEP toe. Hij benadrukte dat er geloofwaardige eierprijzen in het systeem moeten staan.
Leghennenhouders kunnen het systeem ook gebruiken wanneer ze hun kippen laten slachten. Dan moeten ze onder andere de transactiedatum, leverweek, houderijvorm, prijs per kilo, toeslag per kilo en afnemer invoeren.
Iedere 6 weken invoeren
Deenemers van iSTEP moeten minimaal n keer per 6 weken een transactie van eieren invoeren om prijsinformatie van andere leghennenhouders te zien. Wanneer ze een jaar afspraak hebben, moeten ze iedere 6 weken een afrekening toevoegen.
Wanneer een leghennenhouder heel lang leeg staat, kan hij met het bestuur bellen om toch inzicht te krijgen in de eierprijzen, zodat hij een eerlijke prijs met zijn handelaar af kan spreken.
Discussiepunt
Tijdens de vragenronde, na afloop van de presentatie van het computersysteem ontstond er enige discussie over de vraag of leghennenhouders met een pakstation en/of eierenhandelaar zijn, mochten deelnemen. De meningen hierover waren nog verdeeld. Een aantal leghennenhouders vonden dat eierhandelaren met eigen leghennen niet deel mogen nemen aan het systeem.
Zij kunnen zeer lage eierprijzen invoeren, wat voordelig is voor hun inkooppositie, was een klacht van een leghennenhouder. Een andere leghennenhoudster vond dat de eierhandelaren met leghennen toch al op de hoogte zijn van de eierprijzen en daarom gewoon lid kunnen worden.
Manipulatie nauwelijks mogelijk
Iemand stelde voor dat eierhandelaren alleen de prijzen van de eieren van hun eigen leghennen mogen opgeven. Voor eieren die zij van anderen aankopen, zouden zij dat niet mogen doen.
Een andere leghennenhouder stelde ook voor om hier een kleur aan te geven in het systeem, zodat de andere leghennenhouders kunnen zien dat het om transacties gaat van een leghennenhouder en eierhandelaar.
Voor het bestuur vormt dit wel een aandachtspunt, maar aangezien alle transacties in principe moeten worden bevestigd middels een overeenkomst zal manipulatie hierdoor nauwelijks mogelijk zijn.
Verder ontwikkelen en perfectioneren
De leghennenhouders in de zaal waren blij dat iSTEP nu van start gaat. De initiatiefnemers willen het systeem in de loop van tijd verder ontwikkelen en perfectioneren.
Tijdens de algemene ledenvergadering werd Wim van Nieuwenhuijzen gekozen tot voorzitter. Hij houdt 42.000 Freiland hennen in het Zeeuwse Sint Philipsland en zat eerder in het bestuur van VTA. Dit is een zelfde soort prijssysteem voor de akkerbouw dat al een kleine 20 jaar naar volle tevredenheid wordt gebruikt.
Aantal deelnemers groeit
De leghennenhouders die het initiatief namen voor iSTEP verwachten dat het aantal deelnemende leghennenhouders de komende tijd verder groeit. Deelname kost 200 euro per jaar, maar een simpel rekenvoorbeeld laat zien dat 0,1 eurocent extra per ei voor een legpluimveehouder met 50.000 leghennen op jaarbasis ongeveer 15.000 euro oplevert.
iSTEP is een systeem, van, voor en door leghennenhouders, benadrukte secretaris Fred de Jongh. Meer informatie is te vinden op www.transparanteeierprijzen.nl. Aanmelden kan via www.transparanteeierprijzen.nl/site/Lidworden/.