Nieuwe tarwe kan oorzaak zijn voor verteringstoorinissen
Bovenstaande is goed te verklaren, zegt het GvP Emmen. Nieuwe tarwe bevat namelijk minder enzymen die koolhydraten kunnen afbreken (endogene xylanasen). Hierdoor worden koolhydraatmoleculen niet tot enkelvoudige suikers afgebroken, waardoor ze niet in het bloed kunnen worden opgenomen worden.
De grote koolhydraatmoleculen komen dan in de dikke darm en de endeldarm terecht. Deze langketen-suikers zorgen voor een hogere viscositeit (stroperigheid) in de darm, waardoor verteringsenzymen ook andere voedingsbestanddelen niet goed kunnen afbreken.
Dit is te zien bij de kuikens doordat ze zoekgedrag in de voerpannen laten zien, waardoor regelmatig tarwe en voer uit de pannen wordt geworpen.
Verteringsstoornissen
Door de minder goede vertering komen onverteerde voedingsstoffen in de blinde darm terecht. Hierdoor ontstaat er een toename van clostridiumbacteri die samen met coccidioseparasieten darmontstekingen kunnen veroorzaken. Niet in alle gevallen is er sprake van een darmontsteking, maar verteringsstoornissen zijn vaak wel zichtbaar.
Mogelijke oplossing
In bovengenoemde gevallen kan GvP Immunicox worden ingezet, zegt het GvP Emmen. Immunicox bevat zogenaamde oligosacchariden, vitaminen en spoorelementen. De oligosacchariden vangen schadelijke stoffen weg (zoals Norit dat bijvoorbeeld doet) en stimuleren bovendien de locale afweercellen van de darm, waardoor coccidiose-infecties minder schade toebrengen, beweert het GvP.
Meer informatie over problemen met verteringsstoornissendoor nieuwe tarwe en GvP Immunicox is te vinden op de website van het GvP Emmen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidscentrum voor Pluimvee
Beeld: Susan Rexwinkel