GD denkt mee over scenario’s om ILT uit te bannen
De uitbraken van ILT gaan gepaard met ademhalingsproblemen, groeivertraging en ziekte. Bij ILT-uitbraken in Nederland in 2007, 2011 en 2013 is de GD ook om advies gevraagd. Bij de aanpak van de ILT-problematiek staat het verminderen van de infectiedruk met het ILT-virus in het gebied en het voorkomen van insleep van het ILT-virus op bedrijven van belang, vertelt De Lange.
Hiervoor worden voor zowel vleeskuikens als leghennen en ouderdieren scenario's uitgewerkt. In deze scenario's wordt onder andere aandacht besteed aan het langer leeg laten staan van de stallen dan gebruikelijk, het gesynchroniseerd opzetten van nieuwe vleeskuikens, het transport van mest en dieren en het op de juiste manier vaccineren van opfokleghennen/ouderdieren.
Succesvolle aanpak
Deze aanpak was in de Bommelerwaard en rondom Someren (Noord Brabant) succesvol om de ILT-uitbraak te beteugelen, zegt De Lange. In Nederland houden we via het Early Warning Systeem een vinger aan de pols voor diverse dierziekten, waaronder ILT. Mocht het aantal ILT-uitbraken in een regio in Nederland plotseling gaan stijgen, dan zal de GD hierop reageren, aldus De Lange.
Meer informatie
Meer informatie over ILT is te lezen opde website van het GvP (Gezondheidscentrum voor Pluimvee) in Emmen,veearts.nlen dewebsite van de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren
Beeld: Susan Rexwinkel