‘Vraag 6 maand van te voren financiering voor nieuwe legkoppel aan’
Dat zei sectormanager Kees van Vliet van de ING bank afgelopen dinsdag 9 september tijdens een bijeenkomst in Den Ham van Agrivaknet. Dit is een vereniging voor adviseurs in de landbouw.
De liquiditeisplanning moet op basis van feiten gemaakt worden, vertelt Van Vliet. Een leghennenhouder kan hier LEI prijzen voor gebruiken van eieren en voer, aldus de sectormanager.
Als een ondernemer een goed beeld heeft van zijn eigen financie positie en bovendien een realistische prognose kan maken, krijgt een bank meer vertrouwen in een ondernemer. Dit vereenvoudigt een financiering, zegt Van Vliet. Een ondernemer moet volgens hem dus ver vooruit kijken.
Alternatieve financieringsvormen
Doordat de eierprijzen al langdurig veel te laag zijn en de voerprijzen te hoog hebben veel leghennenhouders moeite om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Daardoor zijn banken soms terughoudend in het financieren van een nieuwe koppel.
Wanneer een bank hieraan niet wil meewerken kan een leghennenhouder kiezen voor alternatieve financiering, door bijvoorbeeld:
- Familie
- Zakenrelaties, zoals leveranciers of afnemers
- Contractproductie
Een leghennenhouder kan ook hulp krijgen vanuit de BBZ-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Wanneer dat het geval is, kan een bank worden verplicht om ook een gedeelte te financieren.
Blijven uitbreiding financieren
Ondanks dat de eierprijzen de laatste twee jaar dramatisch laag waren, wil ING een uitbreiding in scharrelleghennen wel financieren. Als een ondernemer een goed doordacht en realistisch plan heeft, werken we hier wel aan mee, zegt Van Vliet. Als die ondernemer er ook nog goed voorstaat, mogen we dat ook niet weigeren. ING bank heeft ongeveer 40 leghennenhouders als klant.