AH zoekt 50 extra vleeskuikenhouders voor Kip van Morgen
De Kip van Morgen is van het trager groeiende ras Hubbard en er zitten 19 dieren op een vierkante meter in plaats van 21. De kip krijgt 46 dagen de tijd om slachtrijp te worden, melden Nieuwe Oogst en Distrifood.
Het is veel rustiger werken, zegt pluimveehouder Ad Groen uit het Noord-Hollandse t Veld tegen Nieuwe Oogst. Hij levert zijn dieren aan Albert Heijn volgens het concept 'Kip van Morgen'. Dit ras is robuuster en levendiger. Er is veel minder uitval.
Meerprijs
Uit berekeningen van het Landbouw Economische Instituut krijgt een pluimveehouder voor de kip van morgen een meerprijs van zo'n 1,58 euro per kilo filet. Daarbij moet worden aangetekend dat het ras minder filet levert.
De verkoopprijs wordt bepaalt in de markt, zegt RenWelpelo van Pluimveeverwerker Plukon, tegenover Nieuwe Oogst. Dit segment volgt de marktbewegingen net zoals dat voor de reguliere kip het geval is.
Als de inkoopprijs van reguliere kuikens op 100 wordt gesteld, is de inkoopprijs van de Kip van Morgen 115, zegt Welpelo. Voor scharrelkuikens ligt dat 135 en voor biologisch op 225.
Omschakeling in 2020
Al het kippenvlees dat in 2020 in de Nederlandse supermarkten wordt verkocht, moet afkomstig zijn van dit trager groeiende ras, zegt Bijtel. We lopen daarop vooruit. Van alle bio- en scharrelkip die in Nederland wordt verkocht, is 70 procent afkomstig van Albert Heijn. We hebben daarin een traditie en daarom steken we ook onze nek uit met een vroege introductie van de Hollandse Kip.
De prijs voor de consument ligt ongeveer zo'n 1 euro per kilo filet hoger dan reguliere kip, zegt Bijtel. We verdienen er niet meer op dan andere soorten kip, beweert Bijtel.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Nieuwe Oogst, Distrifood
Beeld: Robert Ellenkamp