NVWA doet extra onderzoek naar illegale antibiotica en groeibevorderaars
Dat schrijven staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken (EZ) en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.
Illegale handel en gebruik van antibiotica is ontoelaatbaar. Opsporing en strikte aanpak van illegale praktijken zijn van groot belang. Mede naar aanleiding van recente vondsten van verboden antibiotica voert de NVWA op basis van een risico-gerichte benadering extra onderzoek uit.
Speerpunt NVWA
Het toezicht op antibiotica vormt een speerpunt voor de NVWA. De NVWA en het Openbaar Ministerie werken samen op basis van een effectieve handhavingsstrategie.
Per geval wordt een optimale inzet bepaald van bestuursrecht, strafrecht of een combinatie van beide. De NVWA gebruikt de formularia en richtlijnen die door de beroepsgroep zijn opgesteld, als norm voor zorgvuldig voorschrijfgedrag voor dierenartsen.
Controles bij veehouders en dierenartsen
De NVWA zet permanent in op Quickscan onderzoeken. In 2013 is de Quickscan antibioticum melkvee uitgevoerd. In 2014 staan er onderzoeken gepland in diverse diersectoren. Daarnaast worden risicogebaseerde controles uitgevoerd bij veehouders en dierenartsen.
De door productschappen (PVV en PPE) verstrekte gegevens van veelgebruikers uit de melkvee-, varken-, vleeskuiken- en kalversector worden daarbij gecombineerd met andere risicofactoren.
De Quickscan onderzoeken, de risicogebaseerde controles en de aanpak van illegale stromen vormen de speerpunten in de handhaving om te komen tot vermindering en verbetering van het antibioticagebruik in de veehouderij.
Samenwerking met Duitsland
Omdat illegaliteit zich niet aan grenzen houdt, zet Nederland zich in om met Denemarken en de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen afspraken te maken om de samenwerking in de aanpak van illegale handel in antibiotica te intensiveren.