Hoger antibioticagebruik door verplichte eerste keus middelen
Formularia zijn kookboeken waarin precies staat welke antibiotica je bij een bepaalde aandoening mag inzetten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde eerste-, tweede- en derde- keus middelen.
E van de voorlopige conclusies uit deze enque is dat dierenartsen de verplichting om te starten met de inzet van eerstekeusmiddelen zien als een reden voor een hoger gebruik van antibiotica op veebedrijven.
Extra antibioticumgebruik
Op advies van de Gezondheidsraad is een lijst met eerste keuze antibiotica opgesteld. Dit zijn middelen die de minste aanleiding zouden geven tot resistente ESBLs en MRSA. Hieruit zijn de verplichte formularia opgesteld door de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD.
Van de respondenten van deze enque zegt 70 procent dat de verplichte start van een kuur met eerste keus preparaten kan zorgen voor een hoger antibioticumgebruik. 30 procent denkt dat het verbruik met 10 procent stijgt; 25 procent geeft aan dat het totale antibioticumverbruik door de verplichte inzet van eerste keus middelen met 10 tot 20 procent omhoog gaat.
En 15 procent van de dierenartsen die de enque invulde verwacht dat het antibioticumgebruik met meer dan 20 procent stijgt door de verplichte inzet van eerste keus middelen.
Beperkte slagingskans
Eerste keus middelen hebben regelmatig een beperkte slagingskans bij het toepassen op de bedrijven. Toch moet een dierenarts volgens de KNMvD-formularia eerst een product van deze groep inzetten alvorens een tweede keus middel mag worden gebruikt.
Lincospectin
Een aantal vleeskuikenhouders zijn teleurgesteld dat het tweede keus middel Lincospectin niet meer mag worden ingezet bij de opstart van vleeskuikens. Het middel werd in het verleden soms ingezet om kreupelheid veroorzaakt door enterococcen te voorkomen.
Door Lincospectin in te zetten vanaf de opzet, werd de inzet van antibiotica in het verloop van de koppel meestal voorkomen, zodat het antibioticagebruik laag bleef. Wanneer er nu problemen met enterococcen zijn, worden andere eerste keus middelen ingezet die minder effectief zijn, waardoor het antibioticagebruik stijgt.