Meer dan 28 soorten mycotoxines in Argentijns pluimveevoer
Schimmels kunnen de voedingswaarde van veevoer verminderen en bovendien mycotoxines produceren. Mycotoxines zijn giftige stoffen, die pluimvee gevoeliger maken voor ernstige darmaandoeningen, zoals coccidiose of necrotische enteritis. Ook wanneer mycotoxines in lage hoeveelheden in het voer zitten.
Mycotoxine-besmet voer heeft dus nadelige effecten op de gezondheid en de productiviteit van dieren. Ook kunnen mycotoxinen in vlees of eieren voorkomen, wanneer de dieren worden gevoed met besmet voer.
Veevoergrondstoffen blijven controleren
Deze studie geeft de noodzaak aan van de voortdurende controle van veevoergrondstoffen op de aanwezigheid van mycotoxines. Zodat de dieren gezonde voeding krijgen en daardoor optimale prestaties mogelijk zijn en voedselveiligheid gegarandeerd blijft.
Nederlandse pluimveehouders ondervonden in het verleden ook al wel eens problemen met mycotoxines. Volgens n vleeskuikenhouder werden zijn dieren daardoor vergiftigd. Dit leidde tot veel uitval en een hoge afkeur bij de slachterij. Zijn voerfabrikant gaf echter niet huis en vergoedde niets.
Het volledige onderoek naar mycotoxines in het Argentijnse pluimveevoer is gepubliceerd in het Scientific World Journal.